Wilgotna aura sprzyja pojawianiu się kurek w polskich lasach. Grzybów tego gatunku najlepiej szukać pod zeschłymi liśćmi lub mchem w pobliżu świerków, sosen, buków, grabów i dębów. Pieprznik jadalny, bo taka jest oficjalna nazwa popularnej kurki, charakteryzuje się pomarańczowym kolorem. Jest on bardziej intensywny w przypadku młodych grzybów. W przypadku starszych okazów barwa robi się bardziej matowa. Kapelusz pieprznika jadalnego może osiągnąć średnicę od 2 do nawet 12 cm. Trzon grzyba dorasta do 8 cm.
Niezwykle podobna do kurki jest lisówka pomarańczowa, której zjedzenie może doprowadzić do przykrych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Wszystko ze względu na obecność arabitolu, którego większe stężenie może doprowadzić do pojawienia się mdłości, wymiotów i biegunkę. Na szczęście są pewne detale, dzięki którym odróżnienie od siebie kurki i lisówki pomarańczowej staje się prostsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierwszym, na co powinniśmy zwrócić uwagę, jest barwa grzyba. Kapelusz lisówki pomarańczowej jest nieco bledszy niż ten u kurki. Rozróżnienie grzybów umożliwi też dokładne przyjrzenie się ich trzonowi. W przypadku lisówki odznacza się on wyraźnie od kapelusza.
Zbierając kurki, warto zwrócić uwagę na blaszki pod kapeluszem. W przypadku pieprznika jadalnego będą one bardziej pofałdowane. Blaszki lisówki pomarańczowej są gęściej rozmieszczone i są cieńsze niż te u kurki. Ich cechą charakterystyczną jest także to, że są widlasto rozgałęzione i zbiegają po trzonie.
Co jeszcze warto wiedzieć o lisówce pomarańczowej?
Oba grzyby występują w tych samych lasach i na bardzo podobnych stanowiskach. Dobra wiadomość jest taka, że lisówka pomarańczowa pojawia się w polskich lasach zwykle w okolicach września, więc tylko częściowo jej występowanie pokrywa się z okresem występowania pieprznika jadalnego.
Dodatkowo lisówka pomarańczowa nie występuje w naszym kraju w sposób równomierny. Są miejsca, gdzie jest ona grzybem pospolitym i takie, gdzie grzyb ten pojawia się rzadko.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.