Churros to słynna przekąska z Hiszpanii, która zyskała popularność na całym świecie. W smaku przypomina trochę nasze polskie pączki, dlatego może być idealną alternatywą na tłusty czwartek.
Churros. Potrzebne składniki:
- 250 ml mleka
- 125 g mąki
- 2 jajka
- olej do smażenia
Churros. Sposób wykonania:
- w rondelku zagotuj mleko i po doprowadzeniu do wrzenia od razu wyłącz palnik
- do mleka dodaj mąkę i zacznij mieszać, aż powstanie jednolita i gęsta masa
- kiedy ciasto przestygnie, dodaj do środka jajka i całość zmiksuj
- ciasto przełóż do rękawa cukierniczego
- w garnku z grubym dnem rozgrzej olej
- wyciskaj ciasto na rozgrzany tłuszcz i smaż do zarumienienia się
- gotowe churros wyłóż na ręczniczek papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
Gotowe! Churros posyp cukrem wymieszanym z cynamonem lub polej czekoladą. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: