Trzy jajka tygodniowo zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci o jedną piątą. Takie ustalenia chińskich badaczy pojawiły się we wtorek w periodyku naukowym Plos Medicine. Głównym problemem jajek ma być wysoka zawartość cholesterolu.
Niebezpieczne jajka. Zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci?
Badanie wykazało, że osoby, które spożywały dodatkowe 300 miligramów cholesterolu dziennie – około trzy jajka tygodniowo – były o 19 proc. bardziej narażone na śmierć w ciągu następnych 16 lat. U przebadanych osób, śmiertelność z powodu raka i chorób układu krążenia wzrosła odpowiednio o 24 i 16 procent. W związku z tym, naukowcy wezwali ludzi do korzystania z samych białek, bądź stosowania substytutów jajek.
To jednak nie koniec złych wieści dla amatorów jajecznicy. Według badań, osoby spożywające regularnie jajka są także bardziej podatne na wiele schorzeń. Naukowcy wymieniają tutaj chociażby choroby układu oddechowego, Alzheimera oraz cukrzycę.
Badanie wykazało, że spożycie jaj może przyczynić się do chorób układu krążenia i raka. (…) Zwiększona śmiertelność wśród osób spożywających jajka jest związana z zawartą w nich dużą ilością cholesterolu – powiedział współautor badania prof. Yu Zhang z chińskiego Uniwersytetu Zhejiang.
Jajka mogą przyczynić się do chorób układu krążenia i raka? Naukowcy potrzebują dalszych badań
Od wielu lat uważa się jajka za zdrowy składnik diety. Produkt ten znajduje się w wytycznych żywieniowych wielu krajów. Naukowcy zauważają jednak, że bogate w cholesterol żółtko może być szkodliwe.
Nasze odkrycia sugerują ograniczenie spożycia cholesterolu i zastępowanie całych jaj samymi białkami lub innymi substytutami – stwierdził prof. Zhang.
Niektórzy eksperci podkreślają jednak, że nie należy w tej sprawie wyciągać pochopnych wniosków. Dodają także, że potrzebne są dalsze badania. Duane Mellor z brytyjskiego Uniwersytetu Aston zauważa, że kluczowy jest sposób spożywania jajek.
W opublikowanym badaniu oszacowano jedynie liczbę spożywanych jajek. Nie wzięto pod uwagę, czy były to jajka smażone, czy też były one jedzone jako część sałatki – podkreślił Mellor.
Czytaj także: Zrobili opony z pomidorów i skorupek po jajkach
Obejrzyj także: Odrobina inspiracji na faszerowane jajka