Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Rafał Strzelec
Rafał Strzelec | 

To one polecą w kosmos. Wiemy, kto przygotował polskie pierogi

8

Sławosz Uznański-Wiśniewski wkrótce poleci w kosmos. Polak będzie członkiem zespołu Europejskiej Agencji Kosmicznej, który uda się na na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Astronauta zapowiedział, że weźmie ze sobą pierogi. Przygotowania trwają, a pomoc zaoferował Mateusz Gessler.

To one polecą w kosmos. Wiemy, kto przygotował polskie pierogi
Polskie pierogi polecą w Kosmos (ESA, Europejska Agencja Kosmiczna)

Sławosz Uznański-Wiśniewski, astronauta projektu ESA, zabierze pierogi Międzynarodową Stację Kosmiczną podczas nadchodzącej misji Axiom Mission 4. Start rakiety ma się odbyć na przełomie maja i czerwca. Sławosz będzie drugim Polakiem w kosmosie po Mirosławie Hermaszewskim.

Polskie pierogi w kosmosie

Każda żywność dostarczana na Międzynarodową Stację Kosmiczną musi być wolna od okruchów, lekka i zdatna do spożycia przez co najmniej 24 miesiące. Większość kosmicznego menu składa się z posiłków w puszkach lub liofilizowanych, zapakowanych w plastikowe opakowania. Świeże owoce i warzywa to luksus dostępny jedynie wtedy, gdy statek kosmiczny przynosi nowe zapasy. Dodatkowie posiłki stanowią jedynie 10 procent menu astronautów. Sławosz Uznański-Wiśniewski wskazał, że w jego przypadku będą to pierogi.

Chciałem prawdziwie polskiego menu, którym mógłbym się podzielić z moimi kolegami astronautami. Jedzenie przynosi psychiczny komfort, więc od razu pomyślałem, że warto wziąć polskie przysmaki w kosmos. Kiedy dowiedziałem się o możliwości wyboru mojego menu bonusowego, pierogi były zawsze na szczycie listy! Lubię robić je sam - przyznał Sławosz Uznański-Wiśniewski.

Astronauci twierdzą, że te bonusowe posiłki urozmaicają ich jadłospis, poprawiają ich samopoczucie psychiczne i pomagają budować więzi z załogą na orbicie.

Problemy z pierogami. Pomógł Mateusz Gessler

Wysłanie pierogów w kosmos nie należy jednak do łatwych zadań. - Pierwsze partie ciągle pękały! - powiedział Sławosz, który próbował przygotować technologiczne podwaliny do transportu posiłku. - Zajęło nam trochę czasu opanowanie liofilizacji – usunięcie wilgoci z farszu przez ciasto i pozbycie się wody pozostałej po rehydratacji - przyznał polski astronauta.

Sławosz nawiązał współpracę z polską rodzinną firmą LYOFOOD, małą firmą z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem w technologii liofilizacji, która pomogła znaleźć rozwiązanie umożliwiające spożywanie pierogów po dodaniu gorącej wody z dystrybutorów na stacji kosmicznej. Znany restaurator Mateusz Gessler zajął się produkcją pierogów, ale także leczo i zupy pomidorowej z makaronem. Firma LYOFOOD zajęła się z kolei jabłkowym crumble.

Mateusz Gessler w trakcie przygotowywania pomidorowej
Mateusz Gessler w trakcie przygotowywania pomidorowej (ESA, Europejska Agencja Kosmiczna)
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 20.02.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Noworodek w oknie życia w Białymstoku. "Był spokojniutki"
Za nic miał światła i rogatki. Samochód wbił się w bok pociągu
Nie żyje ceniony ratownik medyczny. Zmarł na powikłania
Piekło w zielonogórskim DPSie: larwy w nodze i amputacja. Jest akt oskarżenia
Donald Trump ogłosił się "królem", a potem pojawiło się to zdjęcie. Wybuchła afera
Kalisz. 5-latek wjechał w samochód i zaginął. Dramatyczny apel policji
Absurdalne zachowanie Świątek. Przegrała i okazała brak szacunku wobec trenera
Czeska alpejka wybudzona ze śpiączki farmakologicznej. Co z jej stanem zdrowia?
Na jego pole spadł fragment rakiety Falcon. "Pieniądze by się przydały"
Zaufanie do Zełenskiego wciąż wysokie. Kijowski Instytut Socjologii: słowa Trumpa to manipulacja
Podsyp tym rododendrony. Wiosną będą uginać się od kwiatów
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić