Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Karol Osiński | 
aktualizacja 

Trzymasz jajka w lodówce? Lepiej tego nie rób. Oto dlaczego

102

Trzymanie jajek w lodówce nie jest niczym nadzwyczajnym, lecz może być błędem. Lara Gessler, córka słynnej polskiej restauratorki wytłumaczyła, dlaczego lepiej rozważyć inną metodę przechowywania tego produktu. Podkreślmy, że producenci po zakupie radzą trzymanie jaj w warunkach chłodniczych.

Trzymasz jajka w lodówce? Lepiej tego nie rób. Oto dlaczego
Trzymasz jajka w lodówce? Lepiej tego nie rób. Oto dlaczego (Adobe Stock)

Trzymanie jajek w lodówce raczej nie jest niczym nadzwyczajnym. Dla wielu ludzi to standardowa praktyka, lecz nie wszyscy się na nią decydują. Jedną z takich osób jest Lara Gessler, która wytłumaczyła w rozmowie z Marzeną Rogalską w "Rogalska Show", że chłodzenie jajek może negatywnie wpłynąć na ich konsystencję i smak.

Restauratorka zauważyła, że w niskich temperaturach białko jajka robi się gęstsze, więc ucierpieć na tym mogą tekstury potraw, szczególnie jeżeli używa się ich do wypieków. Córka Magdy Gessler zwróciła uwagę na fakt, że w sklepach jajka nie są przechowywane w lodówkach, lecz na półkach, co już daje wiele do myślenia.

A gdzie w sklepie stoją? Potem jajecznica wychodzi delikatniejsza, a jak masz jajko na miękko ugotowane z jajka wyciągniętego z lodówki, to białko zawsze będzie gumowe - powiedziała Lara Gessler.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Klaudia El Dursi i echo jej rajdu po pasie awaryjnym autostrady. "Między mną a słowem zabójca stawiano znak równości"

Trzymanie jajek w lodówce to błąd. Lara Gessler wytłumaczyła, dlaczego

Warto jednak podkreślić, że przechowywanie jajek w lodówce nie stanowi żadnego zagrożenia dla naszego zdrowia, a także nie szkodzi samym jajkom. Bez dwóch zdań, dzięki temu przedłuża się również ich termin przydatności, lecz istnieje również ważna kwestia, o której część Polaków zapomina.

Jajka nie powinny być przechowywane na półkach przymocowanych do drzwi lodówki. Narażone są wówczas na zmianę temperatur, co także wpływa na ich jakość. Przed spożyciem jajek, należy wyciągnąć je z lodówki na kilka minut, ponieważ powinny nabrać temperatury pokojowej.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nie chciał dać pieniędzy. Wstrząsające sceny w Nowym Targu
Zdecydowali się na zablokowanie Facebooka. Podali powody
Pilny apel policji. Szukają zaginionej Anity Hurbańczuk
Sprzedali zatrutą galaretę. Oto co grozi małżonkom
Rosyjskie drony zaatakowały. Mikołajów i Krzywy Róg pod ostrzałem
Kiedy siać koper? Nie zrób tego za wcześnie
Przygotowania do pochówku papieża? "Watykan ma swoje procedury"
Kontrole abonamentu RTV. Wiadomo w jakich godzinach pukają do drzwi
Zaginięcie Beaty Klimek. Policja przed domem Jana Klimka
Pożary w Japonii. Ponad 600 hektarów w ogniu
Leśnik: To nie są "biedne sierotki". Grożą za to surowe kary
Rowerzysta wjechał na pasy. Dramatyczne sceny
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić