Trzymanie jajek w lodówce raczej nie jest niczym nadzwyczajnym. Dla wielu ludzi to standardowa praktyka, lecz nie wszyscy się na nią decydują. Jedną z takich osób jest Lara Gessler, która wytłumaczyła w rozmowie z Marzeną Rogalską w "Rogalska Show", że chłodzenie jajek może negatywnie wpłynąć na ich konsystencję i smak.
Restauratorka zauważyła, że w niskich temperaturach białko jajka robi się gęstsze, więc ucierpieć na tym mogą tekstury potraw, szczególnie jeżeli używa się ich do wypieków. Córka Magdy Gessler zwróciła uwagę na fakt, że w sklepach jajka nie są przechowywane w lodówkach, lecz na półkach, co już daje wiele do myślenia.
A gdzie w sklepie stoją? Potem jajecznica wychodzi delikatniejsza, a jak masz jajko na miękko ugotowane z jajka wyciągniętego z lodówki, to białko zawsze będzie gumowe - powiedziała Lara Gessler.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trzymanie jajek w lodówce to błąd. Lara Gessler wytłumaczyła, dlaczego
Warto jednak podkreślić, że przechowywanie jajek w lodówce nie stanowi żadnego zagrożenia dla naszego zdrowia, a także nie szkodzi samym jajkom. Bez dwóch zdań, dzięki temu przedłuża się również ich termin przydatności, lecz istnieje również ważna kwestia, o której część Polaków zapomina.
Jajka nie powinny być przechowywane na półkach przymocowanych do drzwi lodówki. Narażone są wówczas na zmianę temperatur, co także wpływa na ich jakość. Przed spożyciem jajek, należy wyciągnąć je z lodówki na kilka minut, ponieważ powinny nabrać temperatury pokojowej.