Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Karol Osiński | 
aktualizacja 

Trzymasz jajka w lodówce? Lepiej tego nie rób. Oto dlaczego

102

Trzymanie jajek w lodówce nie jest niczym nadzwyczajnym, lecz może być błędem. Lara Gessler, córka słynnej polskiej restauratorki wytłumaczyła, dlaczego lepiej rozważyć inną metodę przechowywania tego produktu. Podkreślmy, że producenci po zakupie radzą trzymanie jaj w warunkach chłodniczych.

Trzymasz jajka w lodówce? Lepiej tego nie rób. Oto dlaczego
Trzymasz jajka w lodówce? Lepiej tego nie rób. Oto dlaczego (Adobe Stock)

Trzymanie jajek w lodówce raczej nie jest niczym nadzwyczajnym. Dla wielu ludzi to standardowa praktyka, lecz nie wszyscy się na nią decydują. Jedną z takich osób jest Lara Gessler, która wytłumaczyła w rozmowie z Marzeną Rogalską w "Rogalska Show", że chłodzenie jajek może negatywnie wpłynąć na ich konsystencję i smak.

Restauratorka zauważyła, że w niskich temperaturach białko jajka robi się gęstsze, więc ucierpieć na tym mogą tekstury potraw, szczególnie jeżeli używa się ich do wypieków. Córka Magdy Gessler zwróciła uwagę na fakt, że w sklepach jajka nie są przechowywane w lodówkach, lecz na półkach, co już daje wiele do myślenia.

A gdzie w sklepie stoją? Potem jajecznica wychodzi delikatniejsza, a jak masz jajko na miękko ugotowane z jajka wyciągniętego z lodówki, to białko zawsze będzie gumowe - powiedziała Lara Gessler.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Klaudia El Dursi i echo jej rajdu po pasie awaryjnym autostrady. "Między mną a słowem zabójca stawiano znak równości"

Trzymanie jajek w lodówce to błąd. Lara Gessler wytłumaczyła, dlaczego

Warto jednak podkreślić, że przechowywanie jajek w lodówce nie stanowi żadnego zagrożenia dla naszego zdrowia, a także nie szkodzi samym jajkom. Bez dwóch zdań, dzięki temu przedłuża się również ich termin przydatności, lecz istnieje również ważna kwestia, o której część Polaków zapomina.

Jajka nie powinny być przechowywane na półkach przymocowanych do drzwi lodówki. Narażone są wówczas na zmianę temperatur, co także wpływa na ich jakość. Przed spożyciem jajek, należy wyciągnąć je z lodówki na kilka minut, ponieważ powinny nabrać temperatury pokojowej.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kosmiczna kwota. Tyle Rafael Nadal zarobił na kortach
Mają polskie korzenie. Będą kanonizowani. Papież podjął decyzję
Basen w Wielkopolsce zamknięty do odwołania. Wykryto groźną bakterię
Tajemnicze symbole na drzewach w Skandynawii. Kryją mroczną przeszłość
Rosjanie pokazali cel ataku jądrowego w Polsce. Gen. Polko: Sieją strach
Polacy jadą za granicę. Sprawdzamy, gdzie w tym roku można taniej polecieć
Kłopoty byłego reprezentanta Polski. Został zatrzymany przez CBA
Patent na zamrożone szyby w aucie. Zapomnij o skrobaniu
Nie żyje Jaromir Netzel. Był znanym adwokatem i prezesem PZU
Ten trik pozwoli ci zaoszczędzić pieniądze. Wystarczy śrubokręt
Medytowali ze zwłokami, by zyskać supermoce. Policja odkryła 12 ciał
TVN odwoła się od kary KRRiT. "To godzi w wolność słowa"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić