oprac. Karol Osiński| 
aktualizacja 

Trzymasz jajka w lodówce? Lepiej tego nie rób. Oto dlaczego

101

Trzymanie jajek w lodówce nie jest niczym nadzwyczajnym, lecz może być błędem. Lara Gessler, córka słynnej polskiej restauratorki wytłumaczyła, dlaczego lepiej rozważyć inną metodę przechowywania tego produktu. Podkreślmy, że producenci po zakupie radzą trzymanie jaj w warunkach chłodniczych.

Trzymasz jajka w lodówce? Lepiej tego nie rób. Oto dlaczego
Trzymasz jajka w lodówce? Lepiej tego nie rób. Oto dlaczego (Adobe Stock)

Trzymanie jajek w lodówce raczej nie jest niczym nadzwyczajnym. Dla wielu ludzi to standardowa praktyka, lecz nie wszyscy się na nią decydują. Jedną z takich osób jest Lara Gessler, która wytłumaczyła w rozmowie z Marzeną Rogalską w "Rogalska Show", że chłodzenie jajek może negatywnie wpłynąć na ich konsystencję i smak.

Restauratorka zauważyła, że w niskich temperaturach białko jajka robi się gęstsze, więc ucierpieć na tym mogą tekstury potraw, szczególnie jeżeli używa się ich do wypieków. Córka Magdy Gessler zwróciła uwagę na fakt, że w sklepach jajka nie są przechowywane w lodówkach, lecz na półkach, co już daje wiele do myślenia.

A gdzie w sklepie stoją? Potem jajecznica wychodzi delikatniejsza, a jak masz jajko na miękko ugotowane z jajka wyciągniętego z lodówki, to białko zawsze będzie gumowe - powiedziała Lara Gessler.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Klaudia El Dursi i echo jej rajdu po pasie awaryjnym autostrady. "Między mną a słowem zabójca stawiano znak równości"

Trzymanie jajek w lodówce to błąd. Lara Gessler wytłumaczyła, dlaczego

Warto jednak podkreślić, że przechowywanie jajek w lodówce nie stanowi żadnego zagrożenia dla naszego zdrowia, a także nie szkodzi samym jajkom. Bez dwóch zdań, dzięki temu przedłuża się również ich termin przydatności, lecz istnieje również ważna kwestia, o której część Polaków zapomina.

Jajka nie powinny być przechowywane na półkach przymocowanych do drzwi lodówki. Narażone są wówczas na zmianę temperatur, co także wpływa na ich jakość. Przed spożyciem jajek, należy wyciągnąć je z lodówki na kilka minut, ponieważ powinny nabrać temperatury pokojowej.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić