Jak hodować grzyby w domu? Co trzeba wiedzieć?
Wysoka cena za kilogram pieczarek czy boczniaków przyczynia się do tego, że coraz więcej osób myśli o tym, by rozpocząć domową uprawę grzybów. Takie rozwiązanie jest atrakcyjne z kilku względów. Przede wszystkim grzyby hodowane w domu mogą być o wiele tańsze. Dodatkowo nie wymaga to żadnych specjalnych umiejętności. Grzyby nie są tak wymagające, dlatego niemal każdy może zacząć je uprawiać w domu. Co trzeba wiedzieć przed rozpoczęciem hodowli?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa uprawa grzybów — jak zacząć?
Najłatwiej rozpocząć uprawę od zakupu gotowego zestawu. W zależności od upodobań można znaleźć pieczarki, boczniaki czy bardziej egzotyczne grzyby shitake. Wszystkie świetnie poradzą sobie w domowych warunkach. Taki zestaw to po prostu balot podłoża, które przerośnięte jest grzybnią. Dostajemy więc gotową mieszankę, którą należy odpowiednio się zająć i zadbać o właściwe warunki, by grzyby wyrosły.
Z jednego opakowania, w zależności od rodzaju, można zebrać nawet kilka kilogramów grzybów. Jakie wymagania mają? Naprawdę niewielkie, dlatego każdy poradzi sobie z domową uprawą. Mogą rosnąć w niskich temperaturach, więc nie trzeba czekać na cieplejsze miesiące, by stworzyć domową hodowlę grzybów. Boczniak poradzi sobie nawet w temperaturze 5 stopni Celsjusza. Z kolei pieczarki wymagają już 10. Dzięki temu nie trzeba martwić się o to, czy w mieszkaniu lub domu ma się wystarczająco miejsca.
Jesienią i wiosną można bez problemu trzymać gotowy balot czy karton w garażu lub na balkonie. Pieczarka nie potrzebuje do wzrostu światła dziennego, dlatego może być trzymana także w piwnicy czy spiżarni.
Najprostsza uprawa grzybów w domu — pieczarki i boczniaki
Do najmniej wymagających grzybów pod względem uprawy należą pieczarki. Nie potrzebują światła, temperatura nie musi być wysoka, dlatego tak łatwo sprawić, by wyrosły. Zazwyczaj do gotowych zestawów dołączona jest instrukcja. Należy trzymać się zawartych w niej wskazówek dotyczącej uprawy, by cieszyć się własnymi grzybami. Ile trzeba czekać na grzyby? Po około 2-3 tygodniach można zebrać pierwsze okazy.
Z kolei boczniaki można dostać na rynku w nieco większych balotach. Ich wysokość to zazwyczaj około 60 cm. Ważą sporo, bo nawet kilkanaście kilogramów, dlatego trzeba zarezerwować sobie na nie odpowiednio dużo miejsca. Co więcej, to grzyby, które cenione są za swoje prozdrowotne właściwości. Zawierają białko, są bogate w aminokwasy egzogenne takie jak walina, fenyloalanina czy treonina. Mogą pochwalić się bogatą zawartością składników mineralnych i witamin — m.in. błonnika, potasu, kwasu foliowego czy witaminy D2 (ergosterolu).
Grzyby shitake — uprawa w domu
Do najpopularniejszych grzybów uprawianych w domu należą także egzotyczne grzyby shitake, czyli tzw. twardziaki jadalne, które są nieco mniejsze od pieczarek czy boczników. Jeden balot da około 3 kilogramów grzybów. Ich wymagania są także nieco inne — potrzebują dużej wilgotności oraz dostępu do światła. Warto wtedy znaleźć odpowiednie opakowanie na grzyby, aby zapewnić im wysoką wilgotność. Na przykład spore akwarium może w tym pomóc.
Domowa uprawa grzybów nie musi być trudna. Nie wymaga specjalnych umiejętności i miejsca, dlatego przygodę ze zbiorami może zacząć każdy, kto chciałby mieć prosty i wygodny dostęp do świeżych grzybów. Po zbiorach można ulubione grzyby także poddać suszeniu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.