W ubiegłym roku we Francji zakazano stosowania dwutlenku tytanu (E171) w produktach spożywczych. Wówczas agencja rządowa ANSES nagłośniła sprawę szkodliwego wpływu tej substancji na zdrowie. Teraz Komisja Europejska może wprowadzić zakaz używania tej substancji w całej UE.
Analiza badań przeprowadzona przez EFSA wykazała, że nanocząsteczki dwutlenku tytanu mogą być genotoksyczne, co oznacza, że mogą powodować uszkodzenia DNA. Jednocześnie trudno ustalić, jaki jest bezpieczny poziom E171 dla organizmu.
Pojawiły się również podejrzenia, że barwnik E171 może mieć działanie rakotwórcze. Wskazują na to badania prowadzone na szczurach. Zauważono również szkodliwy wpływ dwutlenku tytanu na mikrobiom jelitowy.
Gdzie występuje barwnik E171?
Dwutlenek tytanu był długo uważany za bezpieczną substancję. Stosowany był do produkcji słodyczy (np. gumy do żucia, polewy lukrowej, lodów), majonezu czy niektórych leków i kosmetyków (np. pasty do zębów, mydła, kremu przeciwsłonecznego).
Czytaj także: Szokujące odkrycie na Marsie. NASA pokazała zdjęcia
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.