Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że ze sklepowych półek zniknie "Ser niderlandzki kozi" sprzedawany w Lidlu. Ser produkowany jest przez firmę PPH Temar. Niebezpieczna partia produktu ma datę przydatności do spożycia do 26.10.2020.
Uważaj na ten ser! Wykryto w nim bakterie powodujące listeriozę
Lidl zlecił przebadanie sera pod kątem obecności bakterii powodujących listeriozę. Test dał wynik pozytywny. Feralna partia sera zostanie całkowicie wycofana ze sklepów.
Osoby, które zakupiły skażoną partię sera, nie powinny pod żadnym pozorem go spożywać. Najlepiej oddać go do sklepu. GIS przypomina również, że w razie wystąpienia objawów choroby po zjedzeniu sera, należy skontaktować się z lekarzem.
Czytaj także: Mają dość, nie słuchają sanepidu. Bunt dyrektorów szkół
Ser zawiera bakterie powodujące listeriozę
Spożycie żywności z bakteriami Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Objawy listeriozy zwykle pojawiają się kilka dni po spożyciu skażonego pokarmu, w niektórych przypadkach mogą wystąpić nawet po 2 miesiącach. Czasami choroba może przebiegać bezobjawowo.
Listerioza zwykle objawia się gorączką, dreszczami i bólami mięśniowymi. Niekiedy są one poprzedzone biegunką, wymiotami lub innymi dolegliwościami układu pokarmowego trwającymi maksymalnie kilka dni. U osób z osłabioną odpornością, listerioza może ponadto powodować nudności i wymioty, światłowstręt, zaburzenia równowagi oraz drgawki.
Obejrzyj także: Omlet z rukolą i kozim serem
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.