W piątek 14 czerwca GIS wydał nowe ostrzeżenie dotyczące żywności. "W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu — glufosynatu w określonej partii fasolki Adzuki" - poinformowano w komunikacie.
Po dokonaniu oceny ryzyka przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy uznano, że zjedzenie produktu z wadliwej serii "może wiązać się z zagrożeniem dla zdrowia ludzi", dlatego nie zaleca się jego spożywania.
Komunikat dotyczy FASOLKA ADZUKI, marki GREEN ESSENCE w opakowaniach o pojemności 1kg i 500 g. Przekroczenie dopuszczalnego poziomu pestycydu potwierdzono w partii o terminie przydatności do spożycia 06.2025. Jest to jednocześnie numer partii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z informacji przekazanych przez GIS wynika, że dystrybutor fasolki, firma Green Essence uruchomiła już proces wycofania wadliwego produktu ze sprzedaży. Zrobiła to niezwłocznie po otrzymaniu informacji o przekroczeniu norm pestycydu. Cały proces odbywa się pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Niebezpieczny pestycyd. GIS ostrzega
Glufosynat jest herbicydem stosowanym do wyeliminowania jednorocznych chwastów szerokolistnych. Portal Interia informuje, że substancja jest toksyczna dla ryb i bezkręgowców wodnych, a w większym stężeniu wykazuje również "lekką toksyczność" dla ssaków.
Europejska Agencja Chemikaliów zaliczyła glufosynat do substancji negatywnie wpływających na płodność u ludzi. Spożywanie go może prowadzić do problemów z płodnością. W przypadku kobiet w ciąży może jego spożywanie może doprowadzić do uszkodzenia płodu.
Unia Europejska zdecydowała w 2019 roku o zakazie stosowania herbicydu w krajach członkowskich.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.