Mazurek to tradycyjny wypiek na Wielkanoc. Chociaż niegdyś mazurki sporządzało się z ciast różnego rodzaju, dziś najlepiej znane są te na kruchym spodzie. Na wierzchu mazurka nie może zabraknąć czekoladowej, kajmakowej lub orzechowej masy, która powinna być ozdobiona orzechami oraz kandyzowanymi owocami. Jeśli chcesz przygotować mazurka na swój stół, koniecznie wypróbuj przepis Roberta Makłowicza.
Czytaj także: Hit Wielkanocy. Chrupiące jajko faszerowane
Czekoladowy mazurek Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki
Kruche ciasto:
- 300 g mąki,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 3 żółtka,
- szczypta soli.
Masa:
- 150 g cukru,
- 4 łyżki mleka,
- 150 g masła,
- 40 g kakao,
- 2 żółtka,
- laska wanilii,
- szczypta soli.
Czytaj także: To był hit w PRL-u. Przepis na ciasto "Kryształek"
Czekoladowy mazurek Roberta Makłowicza. Sposób wykonania
- Składniki na kruche ciasto zagnieć i uformuj kulkę.
- Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 30-60 min.
- Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na dość cienki placek i wyłóż nim płytką formę do pieczenia lub formę do robienia tart.
- Ciasto ponakłuwaj widelcem, aby podczas pieczenia nie powstały żadne pęcherze powietrza.
- Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10-15 min (lub do momentu zarumienienia się).
- W rondelku umieść cukier, kakao, ziarenka wyjęte z laski wanilii i mleko.
- Całość gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje.
- Następnie dołóż masło i dobrze wymieszaj.
- Masę zestaw z palnika i odstaw do przestudzenia.
- Po lekkim wystudzeniu do masy dodaj jajka i sól, po czym zmiksuj mikserem.
- Gotową masę wylej na upieczone wcześniej ciasto i udekoruj według uznania.
Czytaj także: Sezon na kalafiora. Zdrowa zupa od Magdy Gessler
Taki mazurek z przepisu Roberta Makłowicza zachwyci podniebienie wszystkich gości. Życzymy smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.