Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Wielu grzybiarzy je uwielbia. Co wiesz o opieńkach?

2

Opieńki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie możemy znaleźć w polskich lasach. Doskonale sprawdzą się do smażenia, duszenia, gotowania oraz marynowania. Co najważniejsze, w polskich lasach można zbierać je nawet do końca listopada.

Wielu grzybiarzy je uwielbia. Co wiesz o opieńkach?
Wielu grzybiarzy je uwielbia. Co wiesz o opieńkach? (Pixabay)

Grzybobranie to zajęcie bardzo przyjemne i relaksujące, a obfite zbiory dają pole do popisu w kuchni. Najlepszy czas na zbieranie grzybów zaczyna się w połowie lata i przy sprzyjających warunkach trwa do późnej jesieni.

Do najbardziej cenionych i popularnych grzybów jadalnych należą: borowiki, podgrzybki i koźlarze, rydze czy pieprzniki. Duże grono zwolenników mają także opieńki, które w polskich lasach można zebrać nawet do końca listopada.

Opieńki rosną w gromadach. Wyróżnia się trzy rodzaje opieńki: opieńkę miodową, opieńkę ciemną oraz opieńkę bezpierścieniową. Najpopularniejsza jest opieńka miodowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jesienne zbiory ciekawych grzybów. Pokazał, co miał w koszyku

Jej inne nazwy to opieńka brzozowa, opieniek, podpieniek i pierścianka. Opieńki mogą osiągać wysokość nawet 18 cm. Mają niewielkie kapelusze. Trzon jest najczęściej żółty lub jasnobrązowy.

Opieńka ciemna ma czerwonobrązowy lub cielisty kapelusz. Rośnie jedynie w lasach iglastych. Może osiągać średnicę nawet do 8 cm. Na powierzchni kapelusza znajdują się charakterystyczne łuski. Blaszki są kremoworóżowe i posiadają mięsisty pierścień na trzonie.

Wielu grzybiarzy je uwielbia. Opieńki na twoim talerzu

Opieńki to na pewno jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie możemy znaleźć w polskich lasach. Doskonale sprawdzą się do smażenia, duszenia, gotowania oraz marynowania. Marynowane grzybki będą hitem każdej domowej imprezy.

Warto pamiętać jednak o kilku ważnych regułach. Podstawowa zasada jest taka, że nigdy nie jemy ich na surowo. Dopiero po obróbce nadają się do konsumpcji. Niezwykłym popularnym daniem są pierogi z opieńkami. Doświadczeni grzybiarze ostrzegają jednak, że z opieńką można pomylić łuskwiaka nastroszonego.

Autor: JAR
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić