Grzybobranie to zajęcie bardzo przyjemne i relaksujące, a obfite zbiory dają pole do popisu w kuchni. Najlepszy czas na zbieranie grzybów zaczyna się w połowie lata i przy sprzyjających warunkach trwa do późnej jesieni.
Do najbardziej cenionych i popularnych grzybów jadalnych należą: borowiki, podgrzybki i koźlarze, rydze czy pieprzniki. Duże grono zwolenników mają także opieńki, które w polskich lasach można zebrać nawet do końca listopada.
Opieńki rosną w gromadach. Wyróżnia się trzy rodzaje opieńki: opieńkę miodową, opieńkę ciemną oraz opieńkę bezpierścieniową. Najpopularniejsza jest opieńka miodowa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jej inne nazwy to opieńka brzozowa, opieniek, podpieniek i pierścianka. Opieńki mogą osiągać wysokość nawet 18 cm. Mają niewielkie kapelusze. Trzon jest najczęściej żółty lub jasnobrązowy.
Opieńka ciemna ma czerwonobrązowy lub cielisty kapelusz. Rośnie jedynie w lasach iglastych. Może osiągać średnicę nawet do 8 cm. Na powierzchni kapelusza znajdują się charakterystyczne łuski. Blaszki są kremoworóżowe i posiadają mięsisty pierścień na trzonie.
Wielu grzybiarzy je uwielbia. Opieńki na twoim talerzu
Opieńki to na pewno jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie możemy znaleźć w polskich lasach. Doskonale sprawdzą się do smażenia, duszenia, gotowania oraz marynowania. Marynowane grzybki będą hitem każdej domowej imprezy.
Warto pamiętać jednak o kilku ważnych regułach. Podstawowa zasada jest taka, że nigdy nie jemy ich na surowo. Dopiero po obróbce nadają się do konsumpcji. Niezwykłym popularnym daniem są pierogi z opieńkami. Doświadczeni grzybiarze ostrzegają jednak, że z opieńką można pomylić łuskwiaka nastroszonego.