W Grecji podczas upalnych dni picie kawy frappe to wprost codzienność. Mało jednak osób zdaje sobie sprawę, że istnieje co najmniej kilka przepisów na przygotowanie tego napoju. Jeden z nich, bardzo prosty, wymyślony został dla osób, które chcą napić się pysznego frappe, ale nie mają aktualnie dostępu do miksera czy shakera. To jednak żadna przeszkoda, bo wystarczy mały słoiczek i kilka składników, które na pewno mamy pod ręką.
Przepis na kawę frappe. Potrzebne składniki:
- Podłużna szklanka
- Słoiczek, najlepiej ok. 150 ml
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 ml wody
- 200 ml mleka
- Lód
Przepis na kawę frappe. Sposób przygotowania:
- Najpierw do słoiczka wsypujemy cukier i kawę rozpuszczalną.
- Następnie wszystko zalewamy wodą.
- Czekamy chwilę, aż kawa i cukier rozpuszczą się. Możemy je lekko zamieszać.
- Teraz bardzo energicznie potrząsamy słoiczkiem. Posługujemy się nim jak shakerem. Potrząsamy tak długo, aż w środku cała zawartość zamieni się w jednolitą piankę.
- Następnie bierzemy szklankę, do której dodajemy lód (sypiemy do ok. 2/3 wielkości).
- Lód zalewamy mlekiem. Zalewamy do momentu, aż przykryta zostanie ostatnia kostka.
- Teraz na sam koniec, na wierzch wlewamy delikatnie wcześniej ubitą piankę z kawą i cukrem.
Tak przygotowaną kawę możemy zaserwować np. lodami waniliowymi. Smacznego!