Migranci usiłowali przekroczyć granicę w różnych lokalizacjach podlegających nadzorowi Podlaskiego Oddziału SG, w tym w okolicach miejscowości Płaska, Lipsk, Krynki, Narewka, Bobrowniki, Michałowo oraz Mielnik. Wśród zatrzymanych osób znalazł się również tzw. kurier. Jak przekazała rzeczniczka POSG, mjr Katarzyna Zdanowicz, kurierem był obywatel Ukrainy. Transportował sześć osób, które niezgodnie z prawem dostały się na terytorium Polski.
Źródła informują, że od początku bieżącego roku, Podlaski Oddział Straży Granicznej odnotował już ponad 24,5 tysiąca prób nieautoryzowanego przekroczenia granicy.
Ponadto zgodnie z nowym rozporządzeniem MSWiA, które weszło w życie od północy z wtorku na środę, na określonym terenie przygranicznym utrzymany zostaje zakaz przebywania w strefie buforowej przez kolejne 90 dni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zakaz dotyczy obszaru o długości około 60,6 km w powiecie hajnowskim, gdzie wzdłuż blisko 45 km granicy zakazano przebywania w odległości 200 m od linii granicznej, a na pozostałym obszarze w odległości do 2 km. Z obszarów objętych zakazem wyłączono jednak miejscowości i trasy turystyczne.
Czytaj też: Kto wygrał debatę w USA? Miażdżąca przewaga
Wprowadzenie strefy buforowej przyniosło skutki
MSWiA podkreśla, że wprowadzenie strefy buforowej znacząco przyczyniło się do zmniejszenia liczby nielegalnych prób przekraczania granicy. Liczba ta spadła o 64 proc. w ciągu ostatnich 90 dni, co świadczy o efektywności i uzasadnieniu takiego rozwiązania.
Pobyt osób w tym obszarze był ograniczany także w celu zapewnienia bezpieczeństwa służbom strzegącym granicy. Od momentu wprowadzenia strefy buforowej zarejestrowano ponad 6,1 tys. prób jej nielegalnego przekroczenia, a 71 osób zatrzymano pod podejrzeniem pomagania w takich akcjach.
Powołując się na informacje Polskiej Agencji Prasowej, sytuacja na granicy polsko-białoruskiej pozostaje napięta, a służby kontynuują działania mające na celu ochronę terytorium Polski przed nielegalną imigracją.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.