Mięso z rosołu nie każdemu smakuje, ale można je jednak wykorzystać do innych dań. Doskonale nada się jako farsz do pierogów, pyz lub krokietów. Jest także dobrym dodatkiem do sałatki z ryżem i warzywami.
Sałatkę można przygotować z każdego rodzaju mięsa, które zostało po rosole. Pozostałe składniki można dowolnie modyfikować i jeśli nie przepadasz np. za papryką lub kukurydzą to z nich zrezygnuj. Do majonezu i jogurtu można także dodać odrobinę ketchupu, aby sałatka była lekko ostra.
Sałatka z ryżu i kurczaka. Potrzebne składniki:
- mięso z rosołu
- torebka ryżu
- 5 ogórków konserwowych
- pół papryki żółtej
- pół papryki czerwonej
- szczypiorek
- pół puszki kukurydzy
- garść groszku zielonego
- sól oraz pieprz do smaku
- 2 łyżki majonezu
- łyżka gęstego jogurtu naturalnego
Sałatka z ryżu i kurczaka. Sposób wykonania:
- ugotowane mięso z rosołu oddziel od kości
- mięso pokrój na mniejsze kawałki lub poszarp za pomocą widelca
- mięso przełóż do większej miski
- ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i ostudź
- warzywa pokrój w drobną kostkę
- posiekaj koperek
- odsącz kukurydzę i groszek z zalewy
- wszystkie składniki przełóż do miski z mięsem i wymieszaj
- do sałatki dodaj majonez, jogurt i dopraw do smaku solą i pieprzem
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl