Carolyn Hartz pochodzi z Perth w zachodniej Australii, ma troje dzieci i 74 lata. Jest to o tyle zaskakujące, że kobieta zupełnie nie wygląda na swój wiek. Na jej profilu na Instagramie można podziwiać jej szczupłą sylwetkę, którą czasem eksponuje nawet w bikini. Australijka twierdzi, że zawdzięcza to jednej podstawowej zmianie w diecie. 32 lata temu zupełnie odstawiła cukier i zamieniła go na ksylitol.
Udowadnia, że można mieć piękną sylwetkę po siedemdziesiątce
"Od 28 lat nie jem cukru. Na początku było to trudne, ponieważ byłam od niego uzależniona, ale uważam, że jest to jeden z najważniejszych powodów, dla których udało mi się zachować zdrowie i sylwetkę" – stwierdziła Carolyn Hartz w rozmowie z "Daily Mail" w 2018 roku.
"Wiemy, że nasz metabolizm spowalnia wraz z wiekiem. Oznacza to po prostu, że musimy przejąć kontrolę, dokonywać zdrowszych wyborów i pracować trochę ciężej. Uważam, że bardzo ważne jest, aby zdawać sobie sprawę z rodzaju spożywanego jedzenia i jego ilości. (...) Wiele kobiet po 50. roku życia uważa, że nie da się utrzymać szczupłej sylwetki i odpowiedniej wagi" – dodała 74-latka.
Co je, by tak wyglądać?
Carolyn Hartz na łamach "Daily Mail" zdradziła, jak wygląda jej codzienna dieta. Kobieta zaczyna swój dzień od zjedzenia banana lub kiwi i popija owoc czarną herbatą. Na śniadanie je jajecznicę ze szpinakiem i pomidorem lub łososiem, którą kładzie na kromkę bezglutenowego pieczywa. Gdy jednak nie ma ochoty na duży posiłek, zamiast tego je jogurt naturalny ze świeżymi owocami.
Na obiad Carolyn Hartz przygotowuje kurczaka z awokado, fetą i pomidorem i kładzie go albo na waflu ryżowym, albo na bezglutenowym pieczywie. Na kolację wybiera kurczaka lub rybę, rzadziej w jej menu pojawia się czerwone mięso. Do tego zjada sałatkę lub zielone warzywa ze słodkim ziemniakiem. Codziennie wieczorem pozwala sobie na dwie kostki gorzkiej czekolady. Jej przekąskami w ciągu dnia są orzechy i ciastka bez zawartości cukru.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.