Kotlety schabowe to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Na smak widok mięsa w chrupiącej i złocistej panierce chcemy je jak najszybciej zjeść. Bardzo często jednak zdarza się, że panierka po kilku sekundach odpada z kotleta, co nie tylko psuje jego wygląd, ale przede wszystkim smak.
Pierwszą kwestią, o której musimy pamiętać, przygotowując schabowe, jest ich natychmiastowe panierowanie zaraz przed tym, jak zamierzamy je usmażyć. W przeciwnym wypadku, gdy opanierujemy kotlety wcześniej i dopiero po jakimś czasie położymy je na rozgrzaną patelnię, panierka niemal od razu odpadnie.
Co dodać do panierki na schabowe?
Tajemniczymi składnikami, które sprawią, że panierka ze schabowego już nigdy nie odpadnie, są sól oraz olej. Do przygotowania panierki potrzebujemy jajko, które roztrzepujemy z odrobiną soli. Podczas roztrzepywania dodajemy do naszej masy również olej. Polecanym sposobem jest także wymieszanie mąki pszennej z mąką ziemniaczaną 1:1.
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od schabowego?
Przed panierowaniem schabowym przede wszystkim musimy je dokładnie osuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym. Osuszając mięso, zminimalizujemy ryzyko odpadnięcia panierki z kotletów. Panierowane schabowe, podobnie jak każde inne panierowane mięso, powinno smażyć się wyłącznie na bardzo rozgrzanym tłuszczu.
Jeśli patelnia nie była odpowiednio rozgrzana, panierka najprawdopodobniej będzie odpadać. Warto jednak pamiętać, że patelnia nie może być również zbyt gorąca. Jeśli kotlety zaczynają się palić, wówczas szybko musimy zmniejszyć moc palnika.