Banany zawierają niemal wszystkie najważniejsze witaminy. Oprócz tego znajdziemy w nich błonnik, bardzo istotny w diecie osób zmagających się z zaparciami, oraz inne składniki mineralne: magnez, fosfor, wapń, a także potas. Tego ostatniego jest najwięcej, dlatego po banany powinni sięgać wszyscy, którzy zmagają się z nadciśnieniem.
Zwróć uwagę na kolor skórki
Jeden banan ma średnio 120 kcal. To niedużo, ale niestety dojrzałe banany posiadają wysoki indeks glikemiczny (51 punktów). Dlatego osoby chorujące na cukrzyce oraz dbające o zdrową dietę powinny sięgać wyłącznie po niezbyt dojrzałe banany. Jak rozpoznać je w sklepie?
Zobacz również: Wyrzucasz pestki z arbuza? Popełniasz błąd
Tutaj pomocny będzie właśnie kolor skórki. Idealnym kompromisem będzie banan o jasnożółtej skórce: już dość miękki i słodki, ale wciąż bezpieczny dla zdrowia i niezawierający bardzo dużej ilości cukru. Taki banan ma w sobie najwięcej przeciwutleniaczy, spowalniających starzenie się organizmu.
Banan o ciemnożółtej skórce, na której pojawiają się brązowe kropeczki, jest jak najbardziej zdatny do spożycia. Trzeba tylko pamiętać, że ma wysoki indeks glikemiczny. Doskonale sprawdzi się w koktajlach, musach, a także zdrowych ciastach (np. chlebku bananowym).
Sprawdź także: Ogórki kiszone są puste w środku? Z pewnością popełniasz ten błąd
A co z brązowymi bananami? Je również możemy jeść. Choć mają w sobie dużo cukru, zawierają także sporo potasu, wapnia i magnezu, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ kostny i mięśniowy. Dobrze jeść je szczególnie jesienią i zimą, ponieważ poprawiają nastrój i mogą zastąpić mniej zdrowe słodycze.
Na takie banany trzeba uważać
Wśród osób dbających o linię oraz sportowców jest dużo miłośników bananów z zieloną skórką. Zielony kolor to oznaka, że owoce nie są jeszcze do końca dojrzałe. Oczywiście zawierają mało cukru (szczególnie fruktory), mają bardzo dużo składników odżywczych, ale nie każdy organizm poradzi sobie dobrze z ich trawieniem.
W konsekwencji po zjedzeniu bananów z zieloną skórką może pojawić się ból brzucha. Wszystko przez to, że niedojrzałe okazy mogą zawierać kilkanaście razy więcej skrobi niż owoce dojrzałe.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.