Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Bananów z taką skórką lepiej nie jeść. Nie warto ryzykować

36

Banany są jednymi z najchętniej wybieranych przez Polaków owoców. Dostępne przez cały rok, słodkie i sycące cieszą się dużą popularnością. Jednak podczas zakupów warto zwrócić uwagę na kolor ich skórki. Okazuje się, że wiele od niego zależy.

Bananów z taką skórką lepiej nie jeść. Nie warto ryzykować
Kolor skórki odpowiada stopniom dojrzałości banana (Adobe Stock)

Banany zawierają niemal wszystkie najważniejsze witaminy. Oprócz tego znajdziemy w nich błonnik, bardzo istotny w diecie osób zmagających się z zaparciami, oraz inne składniki mineralne: magnez, fosfor, wapń, a także potas. Tego ostatniego jest najwięcej, dlatego po banany powinni sięgać wszyscy, którzy zmagają się z nadciśnieniem.

Zwróć uwagę na kolor skórki

Jeden banan ma średnio 120 kcal. To niedużo, ale niestety dojrzałe banany posiadają wysoki indeks glikemiczny (51 punktów). Dlatego osoby chorujące na cukrzyce oraz dbające o zdrową dietę powinny sięgać wyłącznie po niezbyt dojrzałe banany. Jak rozpoznać je w sklepie?

Tutaj pomocny będzie właśnie kolor skórki. Idealnym kompromisem będzie banan o jasnożółtej skórce: już dość miękki i słodki, ale wciąż bezpieczny dla zdrowia i niezawierający bardzo dużej ilości cukru. Taki banan ma w sobie najwięcej przeciwutleniaczy, spowalniających starzenie się organizmu.

Banan o ciemnożółtej skórce, na której pojawiają się brązowe kropeczki, jest jak najbardziej zdatny do spożycia. Trzeba tylko pamiętać, że ma wysoki indeks glikemiczny. Doskonale sprawdzi się w koktajlach, musach, a także zdrowych ciastach (np. chlebku bananowym).

A co z brązowymi bananami? Je również możemy jeść. Choć mają w sobie dużo cukru, zawierają także sporo potasu, wapnia i magnezu, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ kostny i mięśniowy. Dobrze jeść je szczególnie jesienią i zimą, ponieważ poprawiają nastrój i mogą zastąpić mniej zdrowe słodycze.

Na takie banany trzeba uważać

Wśród osób dbających o linię oraz sportowców jest dużo miłośników bananów z zieloną skórką. Zielony kolor to oznaka, że owoce nie są jeszcze do końca dojrzałe. Oczywiście zawierają mało cukru (szczególnie fruktory), mają bardzo dużo składników odżywczych, ale nie każdy organizm poradzi sobie dobrze z ich trawieniem.

W konsekwencji po zjedzeniu bananów z zieloną skórką może pojawić się ból brzucha. Wszystko przez to, że niedojrzałe okazy mogą zawierać kilkanaście razy więcej skrobi niż owoce dojrzałe.

Zobacz także: Orzeźwiające ciasto z kiwi bez pieczenia. Najlepszy deser na upalne dni
Autor: KPL
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić