Wiosna to czas, kiedy pojawiają się bazie. Okazuje się, że tzw. kotki wierzbowe nie są bezużyteczne i nie służą tylko do ozdoby. Mają również wspaniałe zastosowanie, jeśli chodzi o wspomaganie odporności.
Bazie na odporność
Kiedyś wierzono, że bazie są dużo łagodniejsze w działaniu niż popularne wyciągi z kory, dlatego stosowano je jako środki przeciwbólowe dla dzieci. Dziś już wiadomo, że kotki nie zawierają kwasu salicylowego, więc nie mogą łagodzić bólu. Zawierają natomiast sporą dawkę flawonoidów i garbników, które możemy wykorzystać w podbudowywaniu odporności.
Bazie jako składnik herbaty
Okazuje się, że z kotków można zrobić herbatę, która może wzmocnić naszą odporność. Jak ją przyrządzić? Wystarczy zerwać bazie, zalać gorącą wodą i parzyć przez około 10 minut. Podobno taka herbata jest bardzo dobra. Można ją również posłodzić miodem.
Co więcej, z wierzbowych bazi można również przygotować mało popularne mleko baziowe. Napój nie poprawi naszego zdrowia, ale podobno jest smaczny. Do jego przygotowania potrzebne będą:
- szklanka mleka (może być owsiane)
- łyżka orzechów włoskich
- garść kotków wierzby
- łyżka miodu
- 2 kostki czekolady
Mleko wlej do garnka, dodaj do niego wierzbowe kotki i pokruszone lekko w garści orzechy włoskie. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia, przykryj garnek i zostaw na 15-20 minut. Po tym czasie należy przecedzić napój, dodać miód, a na sam koniec starte na tarce kostki czekolady.