Cebula to nieodłączny element polskiej kuchni, dlatego wielu z nas chętnie uprawia ją w przydomowych ogródkach. Choć jej pielęgnacja nie jest skomplikowana, warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach. Aby uzyskać obfite plony, należy zadbać o odpowiednie podłoże, które będzie żyzne, lekkie, przepuszczalne i bogate w próchnicę.
Ważny jest odczyn pH, który powinien wynosić między 6,5 a 7,0. Przed sadzeniem dymki lub wysiewem nasion warto wzbogacić glebę kompostem, który dostarczy cebuli niezbędnych składników odżywczych. Co jeszcze warto wiedzieć, zanim posadzimy cebulkę?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak pielęgnować cebulę w ogrodzie?
Przede wszystkim w uprawie cebuli bardzo ważne jest odpowiednie podlewanie. Warzywo to ma słaby system korzeniowy, dlatego też warto podlewać je często. Równie ważne jest regularne odchwaszczanie, ponieważ chwasty konkurują z cebulą o składniki odżywcze i wodę, dlatego ważne jest ich systematyczne usuwanie.
Z kolei spulchnianie gleby zapewni lepszy dostęp powietrza do korzeni oraz ułatwi wnikanie wody i składników odżywczych. Nie zapominaj o odpowiedniej ochronie przed szkodnikami Obserwuj swoje rośliny i w razie potrzeby zastosuj odpowiednie środki ochrony - te chemiczne lub naturalne.
Aby cieszyć się obfitymi plonami cebuli, musimy zadbać o zaspokojenie jej umiarkowanych potrzeb pokarmowych. Warzywo to potrzebuje przede wszystkim fosforu i potasu, a w mniejszym stopniu azotu. Składniki te możemy dostarczyć cebuli poprzez zastosowanie obornika jesienią poprzedniego roku oraz kompostu przed rozpoczęciem uprawy. Oprócz nawozów organicznych warto sięgnąć również po nawozy mineralne lub domowe odżywki.
Nawóz wzmacniający cebulę
Popiół drzewny to naturalny nawóz, bogaty w potas, fosfor i wapń, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju cebuli. Dodatkowo pomaga on w utrzymaniu odpowiedniego pH gleby oraz odstrasza niektóre szkodniki. Jak przygotować odżywczy napar z popiołu?
Wsyp 200 g przesianego popiołu drzewnego do dużego garnka. Zalej popiół 5 litrami wrzątku. Przykryj garnek i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie dokładnie wymieszaj i rozcieńcz roztwór wodą w proporcji 1:10.
Czytaj też: Genialna pułapka na ślimaki. Znikną w jedną noc
Podlewaj cebulę przygotowanym roztworem raz na dwa tygodnie, najlepiej rano lub wieczorem. Pamiętaj, aby podlewać rośliny u nasady, unikając moczenia liści. Dzięki temu unikniesz poparzenia roślin oraz rozwoju chorób grzybowych.
Cebula jest gotowa do zbioru, gdy jej liście zaczynają żółknąć i pokładać się na ziemi. Wykop cebulę w słoneczny dzień, delikatnie ją oczyść i pozostaw do wyschnięcia w przewiewnym miejscu. Przechowuj cebulę w suchym i chłodnym pomieszczeniu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.