Nie od wczoraj wiadomo, że kurkuma ma moc. Jest wyjątkowa nie tylko ze względu na swój żywy kolor, ale także wspaniałe właściwości. Działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Zatoki, przeziębienie, grypa? Na wszystkie te przypadłości pomoże napar z kurkumy. Jest ona też polecana w terapii i profilaktyce nowotworów wielu narządów, m.in. skóry, płuc, jamy ustnej, głowy, przełyku, wątroby, trzustki, jelit, prostaty, szyjki macicy. Co więcej, pomaga także osobom cierpiącym na depresję. Przeciwdziała udarom oraz rozwojowi choroby Alzheimera. Jak widać - warto ją pić nie tylko w okresie wzmożonego zachorowania na grypę i przeziębień!
Napar z kurkumy - składniki:
- 1 łyżeczka kurkumy (na szklankę naparu)
- 3-4 goździki, najlepiej połamane
- 3-4 plasterki świeżego, obranego imbiru (najlepiej ekologicznego)
- szklanka wrzątku
- 1 cytryna z ekologicznych upraw
- 1 owoc pigwowca
- 1 łyżka miód (dowolnego rodzaju, jeśli macie problemy z nerkami to najlepiej sprawdzi się nawłociowy)
- szczypta pieprzu
Napar z kurkumy - sposób przyrządzenia:
- Kurkumę, goździki i imbir łączymy w jednej szklance
- Całość zalewamy wrzątkiem
- Odstawiamy na ok. 5 minut, aby napar nagrał mocy
- Cytrynę wycisnąć do przestygniętego naparu
- Dodajemy plasterki owocu pigwowca
- Dodajemy łyżeczkę miodu
- Na koniec dodajemy pieprz
..i gotowe!
Imbir wysusza, dlatego w przepisie znalazł się miód dla przeciwwagi. Z kolei pieprz jest dodawany po to, żeby podkręcić ostry posmak samej kurkumy.
Grypa, jak mówi Agnieszka Cegielska, jest sygnałem od organizmu, że potrzebuje on odpoczynku. Dlatego wypicie naparu warto połączyć z chwilą nicnierobienia, którą nasz organizm wykorzysta na regenerację.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.