Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Justyna Piąsta | 

Co zrobić, by banany nie czerniały? Istnieją proste sposoby

6

Pokrojone banany szybko czernieją, przez co nieapetycznie wyglądają. Są jednak proste sposoby, by owoce na dłużej zachowały swój soczysty, żółty kolor.

Co zrobić, by banany nie czerniały? Istnieją proste sposoby
Proste sposoby, by banany nie robiły się czarne (Pexels)

Banany to niezwykle zdrowe owoce. Są bogatym źródłem potasu, magnezu, fosforu, wapnia, ale również błonnika pokarmowego. Zawierają także witaminy takie jak A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Fani zdrowego odżywiania często sięgają po banany, ponieważ są sycące, smaczne i słodkie - dzięki czemu z powodzeniem mogą zastąpić pełne cukru i chemicznych dodatków słodycze.

Sposób na banany - w skórkach i bez

Amatorzy bananów, którzy chętnie wykorzystują je w kulinarnych przepisach, z pewnością nie raz mieli problem z tym, że owoce po przekrojeniu szybko czerniały. Aby temu zapobiec, warto skropić je sokiem z cytryny. Kwas zawarty w soku hamuje uwalnianie się oksydazy polifenolowej, czyli enzymu uczestniczącego w utlenianiu, który jest odpowiedzialny za ciemnienie świeżo obranych m.in. ziemniaków, bananów czy też jabłek. Dzięki temu owoce i warzywa na dłużej zachowają swój kolor.

Aby banany w skórkach pozostały żółte, świeże i niesczerniały tuż po zakupie, należy owinąć ich końcówki folią spożywczą. Przez szypułkę banany wydzielają najwięcej etylenu, czyli gazu, który przyspiesza proces dojrzewania. Dzięki temu prostemu trikowi, owoce na kilka dni od zakupu wciąż będą miały jaskrawy kolor.

Ponadto, jeśli macie w kuchni dużą kiść, warto ją rozdzielić na mniejsze części lub przechowywać każdą sztukę osobno. Banany, które nie będą miały kontaktu z innymi owocami, nie będą przedwcześnie czernieć. Tym bardziej, trzeba trzymać je z dala od jabłek, które bardziej przyspieszają ich dojrzewanie.

Jak przechowywać banany?

Banany najlepiej przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, ale nie w lodówce. Temperatura poniżej 10 stopni C spowoduje, że stracą sporo witamin, będą mniej jędrne, a także szybciej zaczną brązowieć. Najlepszym miejscem dla nich będzie spiżarnia, lub po prostu kuchenna szafka.

Zobacz także: Ptasie mleczko. Domowa wersja pysznego deseru
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić