Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego życia. Potrafi wyleczyć z niejednej infekcji, urozmaicić sporą ilość potraw i poprawić smak. Czosnek to jeden z produktów, po który Polacy sięgają najczęściej. Dostępny w praktycznie każdym supermarkecie, niestety, nie zawsze jest zdrowy i ekologiczny. Jak więc odróżnić czosnek polski od tego, który pochodzi z Chin? Poznaj kilka wskazówek.
Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego?
Sposobów na to jest kilka. Najpierw warto spojrzeć przede wszystkim na kolor czosnku. Jeżeli będzie on nienaturalnie jasny, wręcz biały (do wybielania go stosuje się nawet chlor), najprawdopodobniej pochodzi on z Chin. Ekologiczny i zdrowy czosnek posiada "brzydszą" skórkę, na której znajdziesz naturalne plamki. Dodatkowo - aromat. Polski czosnek dosłownie poczujesz, poprzez intensywny i mocny zapach, a potem - smak.
Zobacz także: Nie przechowuj tak jajek. Unikniesz szybkiego psucia
Zdrowy czosnek, czyli jaki?
Inną kwestią jest także waga czosnku. Czosnek pochodzący z Chin będzie znacznie większy, ale lekki. Czosnek polski, pochodzący z ekologicznych upraw, będzie małych rozmiarów. Czosnek chiński będzie również bardzo dobrze oczyszczony. W porównaniu do polskiego, który przy zakupie powinien posiadać u nasady główki resztki korzenia.
O tym, gdzie najlepiej kupować czosnek (a także warzywa, owoce czy mięso), mówi się dziś wiele. Choć najłatwiej i najszybciej jest zakupić go w pobliskim supermarkecie bądź delikatesach, najzdrowszy czosnek dostaniesz oczywiście u lokalnego rolnika, na bazarkach i małych targach. Możliwe, że będziesz musiał przez to wybrać się w miejsce znacznie bardziej oddalone od domu, jednak dla tego smaku i aromatu, a przede wszystkim zdrowotnych właściwości, jak najbardziej warto to zrobić.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.