Czosnek to najlepsze antidotum na wiele chorób. Okazuje się jednak, że nie tylko. Przydaje się także w kuchni i przy ratowaniu roślin, co, choć może wydawać się nieco dziwne, jest naprawdę skuteczne. Wystarczy nastawić prosty wywar, który sprawi, że twoja roślina znów powróci do życia. Podajemy ci dwa sposoby przygotowania. Sam/a wybierz, który wolisz.
Jak uratować storczyka? Pomocny będzie czosnek
Wielbiciele storczyków zapewne wiedzą, że rośliny te nie lubią zbyt dużej wilgotności. Podlewać należy je naprawdę rzadko (najlepiej sprawdzać czubkiem palca czy roślina potrzebuje wody), a raz w miesiącu zastąpić podlewanie wywarem z dodatkiem czosnku.
Jak go przygotować? Nie ma nic prostszego! Do garnka należy wlać litr ciepłej wody, a następnie dodać trzy lub cztery, przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno pokrojone, ząbki czosnku. Mikstury nie można używać jednak od razu, a odstawić najpierw na 24 godziny. Po tym czasie należy umieścić w niej storczyka i moczyć przez ok. 20-30 minut.
Wywar z czosnku i kwasu bursztynowego
Powyższy sposób jest jednym z dwóch najpopularniejszych. Drugi, choć podobny, zawiera w sobie oprócz podstawowych składników pigułkę z kwasem bursztynowym.
Sposób przygotowania jest praktycznie taki sam. Najpierw należy jednak rozpuścić pigułkę z kwasem bursztynowym w gorącej wodzie. Ostudzić, a następnie dodać trzy, rozdrobnione ząbki czosnku. Tak przygotowany roztwór przelać do słoika i odczekać 24 godziny. Po tym czasie podlać nim storczyka, zatapiając jego doniczkę w roztworze.
Tak samo, jak w przypadku poprzedniego wywaru, stosować tylko (!) raz w miesiącu.
Dzięki zastosowaniu wybranego wywaru storczyk nie tylko będzie dłużej kwitnąć, ale jego kwiaty staną się znacznie bujniejsze. Roślina będzie wyglądała na odżywioną.
Zobacz także: Genialny trik ogrodnika. W mig wypędzisz nornice
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.