Początek jesieni to tradycyjnie czas grzybowych potraw. Ten produkt jest doskonałą bazą do sosów, dodatkiem do mięs, czy pierogów. Samo zbieranie grzybów jest czystą przyjemnością i pretekstem do spędzenia miłych chwil na łonie natury. Co innego czyszczenie grzybów z pasku - tego każda pan, czy pani domu wolałaby uniknąć.
Czytaj też: Szybkie ciasto ze śliwkami. Doskonałe na jesień
Czyszczenie grzybów krok po kroku
Już podczas zbierania grzybów, warto je delikatnie oczyścić. Zwróć uwagę, czy do kapelusza nie przykleiły się małe listki, czy igiełki. Potem w domu starannie posortuj grzyby w zależności od wielkości i przeznaczenia. Grzyby, które będziemy suszyć lub mrozić, nie powinny być myte. Pozostałe grzyby opłucz pod bieżącą wodą. Sprawdź, czy grzyby nie są robaczywe. Jeśli zauważysz w nich dziurki lub pleśń, lepiej je wyrzuć, mogą się w nich znajdować robaki.
Prosty sposób na czyste grzyby
Niestety, często zwykłe płukanie nie wystarczy. Często piasek, czy inne zabrudzenia ukrywają się w zakamarkach grzybów. Wtedy najlepiej zastosować sprawdzoną metodę naszych babć. Zagotuj wodę i wrzuć grzyby na chwilę do osolonego wrzątku. Po chwili resztki zanieczyszczeń same wypłyną na wierzch. Po tym zabiegu opłucz grzyby jeszcze raz i gotowe. Teraz możesz zabrać się do przygotowania ulubionych potraw. Pamiętaj, że niektórych grzybów w ogóle nie należy myć. Delikatne kurki mogą stracić smak nawet przy lekkim opłukaniu wodą. Dlatego w tym wypadku należy uzbroić się w cierpliwość i delikatny pędzelek.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.