Spaleniznę ciężko jest usunąć. Aby piekarnik lśnił, warto wyczyścić go domowymi sposobami, które są równie skuteczne, jak detergenty.
Jak wyczyścić piekarnik?
Na początek warto umieścić w piekarniku miskę z wrzącą wodą. Para rozpuści zaschnięty bród. Oczywiście wcześniej trzeba wyjąć z urządzenia wszystkie znajdujące się w nim akcesoria. Co dalej?
Czyszczenie piekarnika octem
Ocet to środek dobry na czyszczenie przeróżnych powierzchni. Sprawdzi się jako odkamieniacz, wyczyści też zabrudzony piekarnik. Do wykonania mikstury, która będzie niezawodna w kuchni, potrzebujemy sody i właśnie ostu. Mieszamy składniki na papkę, możemy do niej dodać odrobinę wody. Nakładamy ją na przypalone czy zaschnięte miejsca i po kilku minutach usuwamy papkę z pomocą ściereczki, po czym przemywamy piekarnik wodą.
Czyszczenie piekarnika octem, kolejny sposób
Świetnym sposobem jest również papka z octu, wody i płynu do naczyń np. o cytrusowym zapachu. Wodę i ocet należy wymieszać w proporcji 1 do 1, do papki należy dodać łyżkę płynu. Taką mieszanką czyścimy piekarnik i spłukujemy wodą. Papka dobrze działa nie tylko na świeże zabrudzenia, ale i mocniejsze przypalenia.
Dodatkowym sposobem na wyczyszczenie piekarnika będzie sok z cytryny. Sposób na czyszczenie nim jest chyba najprostszy, nie trzeba się wysilać, aby doprowadzić piekarnik do ładu. Sposób sprawdzi się w urządzeniach z termoobiegiem. Na czym polega? Na umieszczeniu w piekarniku naczynia z wodą i sokiem z cytryny.
Co dalej? Piekarnik rozgrzewamy i pozostawiamy naczynie żaroodporne w jego wnętrzu na kilkanaście minut. Urządzenie ustawiamy na termoobieg. Następnie wyjmujemy naczynie, para powinna rozmiękczyć brud. Wnętrze piekarnika wycieramy szmatką namoczoną wodą z płynem do mycia naczyń. Sok z cytryny doskonale usunie wszystkie zaschnięte resztki jedzenia oraz przypalony brud.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.