Deska do krojenia to absolutnie niezbędny i podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. I pomimo, że w ciągu dnia korzystamy z niej wielokrotnie, to bardzo często nie mamy świadomości, jak ważne jest jej prawidłowe mycie.
Rozwój drobnoustrojów na desce do krojenia
Jej dokładne i niemal natychmiastowe czyszczenie po każdym użyciu, jest podstawą higieny w każdym z gospodarstw domowych. W przeciwnym razie może być ona siedliskiem niebezpiecznych drobnoustrojów i szybko rozprzestrzeniających się bakterii.
Aby się ich pozbyć, możesz skorzystać z silnych detergentów dostępnych w każdej drogerii, ale dużo tańszym, bardziej efektywnym i ekologicznym rozwiązaniem jest skorzystanie z mniej oczywistych środków bakteriobójczych. Co więcej, bez najmniejszego problemu znajdziesz je w swoim domu.
Domowe sposoby
Wymieszaj pół szklanki octu i pół szklanki wody. Powstałym roztworem dokładnie rozetrzyj powierzchnię deski, a następnie przepłucz ją pod bieżącą wodą. Jeśli natomiast twoja deska jest przesiąknięta zbyt intensywnym i nieprzyjemnym zapachem, do powstałej substancji dodaj kilka kropel soku z cytryny.
Deskę do krojenia możesz zdezynfekować i wyczyścić także dzięki kwaskowi cytrynowemu, soli, a także sodzie oczyszczonej. Wystarczy, że niewielką ilość jednego ze wspomnianych produktów, nałożysz na ten brudny przedmiot, a następnie zaczniesz go delikatnie pocierać za pomocą gąbki do mycia naczyń albo delikatniej ściereczki.
Nie zapomnij jednak, by podczas dbania o higienę codziennie użytkowanej deski do krojenia, nie zapomnieć o, równie ważnej, ochronie twoich dłoni. Pamiętaj więc, by nałożyć na nie odpowiednie rękawice. Unikniesz w ten sposób podrażnień skóry i jej przedwczesnego starzenia się.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.