Aby te piękne rośliny stały jak najdłużej, zacznij od przycięcia ich łodyżek. To trik, który warto stosować w przypadku większości ciętych kwiatów. Przygotuj mały dobrze naostrzony nożyk i odetnij końcówki łodyżek pod kątem 45 stopni. Pozbądź się też części listków.
Dzięki temu sam kielich będzie lepiej absorbował wodę. Naczynie, w którym stoją kwiaty, powinno być czyste. Możesz dodać do wody tabletkę aspiryny lub umieścić na dnie wazonu miedziana monetę. Tulipany to "indywidualiści", średnio znoszą towarzystwo innych gatunków, np. żonkili.
Czytaj też: Definicja słowa "kobieta". Burza we Włoszech
Tulipany lubią chłód
Postaraj się umieścić swój bukiet w miejscu mało nasłonecznionym. Zaczęłaś zauważać, że kielichy kwiatów chylą się ku dołowi, a łodygi tracą sprężystość? Jest na to skuteczna metoda. Napełnij miskę lub inne naczynie zimną wodą, a następnie wrzuć parę kostek lodu. Potem zanurz w niej tulipany i zostaw na 10-15minut. Po tym czasie bukiet znowu będzie odżywiony i sztywny. Voila, właśnie zostałaś ekspertką od domowej pielęgnacji tulipanów. Teraz wystarczy już tylko cieszyć nimi oko.