Tłuczek ma dwie strony. Jedna zazwyczaj jest kratkowana, a druga - płaska lub pasiasta.
Większość używa tylko jednej strony - tej kraciastej. Tymczasem okazuje się, że jest to wielki błąd.
Poprawne wykorzystanie tłuczka - wskazówki
W sieci łatwo znaleźć wskazówki dotyczące tego, jak poprawnie korzystać z tłuczka. Bez wątpienia warto mieć je na uwadze.
Otóż strona kratkowana służy do zmiękczenia mięsa. Doskonale nadaje się wobec tego do twardszego mięsa wieprzowego, a zatem chociażby do kotletów schabowych.
Stronę płaską lub pasiastą używa się do ubijania. W związku z tym możemy ją wykorzystywać przy mięsie posiadającym włókna, które pod wpływem temperatury mogą twardnieć. Nadaje się więc do wołowiny czy też karkówki.
Takie wykorzystanie tłuczka zaleca szef kuchni jednej z warszawskich restauracji. O porady kuchenne poprosił go serwis kuchnia.wp.pl.
Czytaj także: Sesja Magdy Gessler. Wszyscy patrzą na jedno
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.