Szuflada pod piekarnikiem znajduje zastosowanie głównie jako kolejne miejsce do przechowywania kuchennych sprzętów. Producenci sugerują jednak, żeby wykorzystywać ją w inny sposób. Szufladę zaprojektowano, żeby podtrzymywała ciepło przygotowywanych przez nas potraw. Gotowe dania nie podgrzewają się wówczas bardziej, niż powinny. Do tego szuflada trzyma także wilgotność. Nie trzeba więc obawiać się o przypalenie lub wyschnięcie przechowywanej w niej żywności.
Do czego wykorzystać szufladę pod piekarnikiem?
Szuflada pod piekarnikiem znacznie ułatwia codzienne gotowanie. Pozwala w spokoju zająć się każdą czynnością, bez obawy, że przygotowane wcześniej dodatki do obiadu czy kolacji będą zimne, zanim przyrządzimy główny posiłek. Nie zawsze jednak wiadomo, co dokładnie do niej włożyć i jak w pełni wykorzystać jej potencjał.
Do szuflady pod piekarnikiem można wkładać ugotowane wcześniej ziemniaki, piekąc w międzyczasie mięso lub warzywa. Korzystając z tego miejsca do przechowywania, warto pamiętać, żeby nie wkładać tam łatwopalnych przedmiotów. Odradza się trzymania w szufladzie wszystkiego, co nie jest daniem, którego ciepło chcemy utrzymać. Jeśli przechowujecie w niej przepisy spisane na kratkach, instrukcje obsługi lub przybory do gotowania wykonane z drewna lub plastiku, najlepiej znaleźć dla nich inne miejsce w kuchni.
Nie każdy producent projektuje kuchenkę w taki sposób, aby znajdująca się pod nią szuflada pełniła funkcję podtrzymywania ciepła potraw. Jeśli nie jesteście przekonani, czy wasze urządzenie właśnie do tego służy, zapoznajcie się z instrukcją obsługi. Zawsze zanim zaczniecie korzystać ze sprzętu, starajcie się czytać załączoną do niego ulotkę. W razie dalszych niepewności skontaktujcie się z producentem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl