Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Dodaj to do gotujących się ziemniaków. Już nigdy nie zjesz ich inaczej

198

Jeżeli jesteś wielbicielem ziemniaków i nie wyobrażasz sobie bez nich obiadu, musisz koniecznie wypróbować ich w "odnowionej" wersji. Do gotujących się ziemniaków dodaj pół szklanki tego soku, a już nigdy nie zjesz ich inaczej. To zmieni zarówno ich wygląd, jak i smak.

Dodaj to do gotujących się ziemniaków. Już nigdy nie zjesz ich inaczej
Dodaj to do gotujących się ziemniaków. Już nigdy nie zjesz ich inaczej (Getty Images)

Ziemniaki w najróżniejszych postaciach są uwielbiane przez większość Polaków, a część z nich nie wyobraża sobie bez nich codziennego obiadu. To właśnie one stanowią najczęściej postawę domowych dań, które uzupełniane są następnie kawałkiem mięsa oraz ulubioną surówką. A gdyby tak odrobinę zmienić smak ziemniaków i sprawić, żeby były bardziej egzotyczne?

Dodaj to do gotujących się ziemniaków

Nowy, świeży i egzotyczny smak. Taki osiągniesz w ziemniakach, dodając do nich podczas gotowania pół szklanki soku z cytryny. Choć jest to mało znany sposób na ich przygotowanie (najczęściej dodajemy do ziemniaków wyłącznie sól), to cytryna odmieni ich walory smakowe, a także sprawi, że nie będą ani ciemniały ani rozpadały się. Kiedy podasz je na talerzu wraz z dodatkami, potrawa będzie wyglądała niczym z kuchni szefa pięciogwiazdkowej restauracji.

Jak zmienić smak ziemniaków?

Zamiast soku z cytryny do ziemniaków, może dodać również odrobiny octu. Tak, octu! Smak ziemniaków będzie wtedy znacznie ostrzejszy, a niekiedy przypominający nawet chipsy. W znacznie zdrowszej wersji. Ziemniaki i ocet to świetne połączenie smakowe, które raz spróbowane, skradnie twoje serce. Po ugotowaniu polecamy posypać ziemniaki dodatkowo ulubionymi przyprawami - ziołami, przyprawą do ziemniaków czy słodką papryką, a, według upodobań, pokroić je w plasterki, co w chwilę zmieni je w przekąskę.

Jeżeli szukasz jeszcze innych sposobów na ugotowanie ziemniaków wiedz, że nie musisz ich zalewać zimną wodą, a potem gotować. Wystarczy wrzucić je do gotującej się już wody. Wtedy ich przygotowanie będzie szybsze, a smak pozostanie taki sam.

Zobacz także: Nie wyrzucaj obierków z ziemniaków. Zobacz, co możesz z nich przygotować

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Autor: ALLE
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić