Dzień Mamy to jedno z trzech świąt w roku, zaraz obok Walentynek oraz Dnia Kobiet, w którym królują kwiaty. Różnokolorowe bukiety tulipanów, goździków, róż, pojawiają się w marketach, sklepach, przyozdabiają witryny kwiaciarń, sprzedawane są nawet na ulicznych stoiskach i straganach. Jak zadbać o ich świeżość?
Wybierz kwiaty w pąkach
Najprostszym sposobem, aby przedłużyć żywotność kwiatów i zachować ich świeżość na dłużej, jest kupienie bukietu jeszcze zamkniętych pąków. Dojrzałe, rozwinięte kwiaty, choć wyglądają lepiej i bardziej reprezentatywnie, zwiędną po kilku dniach. Dając mamie bukiet pąków, będzie ona mogła podziwiać, jak kwiaty się otwierają i pięknie rozwijają w jej wazonie.
Woda ma znaczenie
Aby mieć pewność, że kwiaty nie zwiędną zbyt szybko, zwróć uwagę na wodę. Zalanie wazonu wodą z kranu nie zawsze wystarczy. Pamiętaj, że kwiaty cięte powinny stać luźno. Dobrym wyborem będzie zimna woda, najlepiej uprzednio przegotowana. Nie zapomnij o regularnej wymianie wody na świeżą, najlepiej codziennie. Możesz dorzucić do wazonu kilka kostek lodu, by obniżyć jej temperaturę.
Czytaj również: Zrywaj właśnie teraz. Te kwiaty są niezwykle cenne
Usuń zbędne liście
Wkładając kwiaty cięte do wazonu, pamiętaj, żeby usunąć liście znajdujące się na dole łodyg. Zanurzone liście gromadzą wodę, szybko gnijąc i ją zanieczyszczając, dlatego warto się ich pozbyć zawczasu. Pamiętaj również, że łodygi powinny być zanurzone w wodzie na wysokość ok. 5 cm.
Przytnij pędy kwiatów
Kolejna zasada dotyczy przycinania pędów, co znacznie przedłuża trwałość kwiatów. Cała procedura jest jednak nieco skomplikowana. Musisz przyciąć łodygi ostrym narzędziem, aby ich nie zmiażdżyć, najlepiej kod kątem, co ułatwi im pobieranie wody.
Nie zwlekaj jednak zbyt długo i włóż kwiaty do wazonu, tak aby pędy nie zdążyły wyschnąć. Dla jeszcze większej skuteczności możesz przycinać pędy każdorazowo przy wkładaniu kwiatów do świeżej wody. Najlepiej robić to codziennie, przycinając ok. 1 do 2 cm.
Zeschnięte kwiaty. Jak zrobić z nich użytek?
Choć widok zwiędłych kwiatów nie kojarzy się miło, nie oznacza to jednak, że roślina jest do wyrzucenia. Jeśli chcesz cieszyć się kwiatami na dłużej, pomyśl o ich ususzeniu. Gotowe, suszone bukiety są spotykane nawet w kwiaciarniach, jednak możesz przygotować je samodzielnie.
Do suszenia nadaje się większość kwiatów. Tracą one swoją jędrność i wyraziste kolory, jednak nie tracą ich całkowicie. Ususzone bukiety zachowują swój piękny przyciemniony kolor nawet rok po ich zakupieniu!
Istnieje kilka szkół suszenia kwiatów, jednak najbardziej popularna to metoda zielarska. Polega na suszeniu kwiatów ciętych, zawieszając je na sznurku główkami w dół. Takie kwiaty mogą być piękną i niecodzienną dekoracją ściany. Zadbaj jednak, by kwiaty były suche i wisiały w nienasłonecznionym miejscu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.