Kto nie kocha młodych ziemniaków? Posypane koperkiem i podane na świeżo smakują naprawdę wyśmienicie. Co zrobić, aby przyspieszyć proces ich obierania? Poznajcie ten genialny trik!
Szybki sposób na obieranie młodych ziemniaków
Obieranie młodych ziemniaków może sprawić niektórym problem. W związku z tym musicie poznać jeden genialny patent, który uprzyjemni wam ten proces. Potrzebujesz do tego tylko jednej rzeczy: kuchennego druciaka.
Młode ziemniaki wkładamy do dużej miski lub wiaderka z wodą. Następnie delikatnie je mocząc pocieramy druciakiem, aby usunąć skórkę. W ten sposób zachowamy wszystkie walory smakowe i wartości odżywcze.
Delikatne pocieranie druciakiem pod wodą sprawi, że skórka odchodzi bardzo łatwo, a ziemniak jest dokładnie obrany. Zapomnij o obieraczce czy klasycznym nożu. Ten patent jest genialny!
Jak gotować młode ziemniaki?
Młode ziemniaki po oczyszczeniu najlepiej od razu przejść do gotowania. Ze względu na stosunkowo niewielką ilość skrobi, nie powinny być długo przechowywane w naczyniu z wodą. Najpierw należy zagotować wodę z solą. Średnio wrzuca się 1 czubatą łyżeczkę na 1 kg ziemniaków. Ziemniaki włóż do gotującej się wody. Poczekaj do ponownego jej zagotowania.
Następnie przykręć gaz, przykryj garnek lekko uchylając pokrywkę, gotuj ziemniaki od 10-20 minut zależnie od gatunku. Młode ziemniaki najlepiej smakują z koperkiem i sezonowymi warzywami.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.