Rozpoczęcie sezonu działkowego zbliża się wielkimi krokami. Marzec to dla wielu miłośników upraw miesiąc, w którym można już planować, co posadzić w ogródku w nadchodzących tygodniach. Niewątpliwie jednym z owoców, który warto wziąć pod uwagę, jest jagoda kamczacka.
Jagoda kamczacka to mało wymagająca roślina, wydająca bardzo zdrowe owoce. Wydawać by się mogło, że odmiana ta jest idealna do uprawiania w naszych warunkach klimatycznych.
Te potrafią być bardzo kapryśne, jednak jagoda kamczacka znosi mrozy, bardzo rzadko choruje, nie jest podatna na żerowanie szkodników. Jeden krzak może rosnąć nawet przez 20 lat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jagoda kamczacka jest uwielbiana przez polskich działkowców. Żeby jednak prawidłowo rosła należy pamiętać o kilku zasadach.
Jagodę kamczacką można sadzić w ogrodzie w sierpniu, wrześniu, październiku, a nawet w pierwszej połowie listopada. Jeżeli chcemy to zrobić wiosną, to możemy zrobić to jedynie poprzez przeniesienie jej na docelowe miejsce wraz z dużą bryłą ziemi - bez przewożenia czy sadzenia z pojemnika.
Co zrobić, żeby jagoda kamczacka dobrze rosła?
W sadzeniu jagody kamczackiej ważne są przede wszystkim czas i miejsce. Krzew rozpoczyna rozwijanie pąków już pod koniec marca, dlatego nie należy go wówczas przesadzać.
Miejsce zasadzenia powinno być jasne, dobrze doświetlone, a jednocześnie osłonięte od wiatru. Ponadto odległość między poszczególnymi krzewami powinny wynosić nie mniej niż 1,5 m.
Działkowcy muszą pamiętać, że jagoda kamczacka lubi wilgotne podłoże, dlatego trzeba ją podlewać w suche dni. Nie można również zapominać o właściwej kwasowości gleby, której pH w tym przypadku powinno wynosić około 6-7.
Warto pamiętać, że jagoda kamczacka potrzebuje innych warunków do hodowania niż borówka amerykańska, dlatego nie powinno się sadzić ich obok siebie. Dobrym sąsiadem będzie za to czarna porzeczka.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.