Patyczaki - charakterystyka
Patyczaki to owady, należące do bezkręgowców, które do złudzenia przypominają cienką gałązkę drzewa lub drzewa. Długość ciała samca patyczaka wynosi maksymalnie 10 cm, samicy zaś zaledwie 7 cm. Co więcej, na ich głowie znajdują się charakterystyczne czułki. Patyczaki nie są agresywne i jednocześnie są mało ruchliwe, dlatego też z powodzeniem mogą być hodowane w warunkach domowych.
Czytaj także: Herbata tybetańska - jak przyrządzić przysmak Tybetu?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak hodować patyczaki?
Hodowla patyczaków jak zostało wspomniane, nie należy do skomplikowanych czynności. Przede wszystkim musimy zapewnić im odpowiednie terrarium, w tym przypadku szklane. Wielkość terrarium zaś powinna być 3 razy większa niż wielkość patyczaka i jednocześnie musi być ona dostosowana do wielkości naszej kolonii.
Czytaj także: Zawartość soli w gotowych mieszankach przypraw
Terrarium powinno być także zabezpieczone specjalną siatką, by zapobiec ucieczce. Większość patyczaków dobrze rozwija się w temperaturze 18-25 stopni Celsjusza, dlatego, jeśli zimą temperatury spadają, zaleca się dodatkowo dogrzewać ich terrarium. W roli podłoża z kolei dobrze sprawdzi się m.in. tort, ziemia, podłoże z włókien kokosa. Poza tym należy zadbać o odpowiednią wilgotność podłoża, która powinna wynosić 70-80 proc. W tym celu najlepiej spryskiwać terrarium niewielką ilością wody.
Oprócz tego w terrarium należy zadbać o właściwe warunki, które będą sprzyjać rozwojowi owadów. Warto uzupełnić je łodygami, patykami i kawałkami kory, po których patyczaki będą mogły się swobodnie poruszać.
Czytaj także: Zamienniki cukru - czym zastąpić cukier w diecie?
Co jedzą patyczaki?
Patyczaki nie lubią różnorodności, dlatego też zaleca się, by przyzwyczaić je do jednego, maksymalnie dwóch pokarmów. To, jakie pożywienie wybierzemy, będzie zaś zależne od rodzaju owada. Najczęściej hodowany gatunek: patyczak rogaty, chętnie zjada liście jeżyn, malin, poziomek, dzikiej róży, dębu, bazylii czy leszczyny.
Zimą z kolei patyczaki można z powodzeniem karmić liśćmi roślin uprawianymi w doniczkach. Poza tym liście zerwane latem możemy bez problemu zamrozić, a następnie systematycznie karmić nimi owady jesienią i zimą.
Jak podawać patyczakom jedzenie? Przede wszystkim należy pamięć, by każdorazowo dokładnie wymyć liście. Jakiekolwiek zanieczyszczenie znajdujące się na ich pożywieniu może bowiem negatywnie wpłynąć na zdrowie patyczaka. Następnie pokarm podajemy w pojemniku z niewielką ilością wody. Liście wymieniamy wtedy, gdy zwiędną, bowiem patyczaki nie zjedzą takiego pokarmu.
Czytaj także: Heterochromia - co to jest i czy może być niebezpieczna?
Rozmnażanie patyczaków
U patyczaków rozmnażanie zachodzi partenogenetycznie, co oznacza, że nowe owady rozwijają się wyłącznie z komórki jajowej. Samica patyczaka jest w stanie złożyć w swoim życiu aż 300 jaj. Dziennie składa od 4 do 8 jaj, zakopując je w podłożu, przyklejając do liści lub pozostawiając w dowolnym miejscu. Młode owady w zależności od gatunku wykluwają się po około 1-3 miesiącu inkubacji. Optymalna temperatura do rozrodu wynosi zaś 28 stopni Celsjusza.
Ile żyją patyczaki?
Patyczaki w naturze średnio żyją około 6 miesięcy. W domowej hodowli natomiast mogą przeżyć nawet 10-12 miesięcy. Co więcej, samice żyją nieco dłużej niż samce.
Czytaj także: Grupa zawodowa silnie narażona na depresję i alkoholizm