Zupki chińskie to słynne danie instant. Występuje w postaci makaronu z przyprawami, który zalewa się wrzątkiem. Powstało mnóstwo smaków zupek chińskich od rosołu, przez pomidorową czy serową. W Polsce zazwyczaj jemy je łyżką jak każde inne płynne danie. Niektórzy jednak wolą do spożywania tej potrawy same pałeczki zalewając składniki małą ilością ciepłej wody. Dzięki temu uzyskujemy esencjonalny i nietypowy makaron z przyprawami. Oto triki kuchenne na zupki chińskie i pałeczki oraz wiele innych!
Czytaj także: Podziękujesz nam za ten trik. Patent zmienia życie
Co zrobić z zupkami chińskimi i pałeczkami? Wystarczy kilka trików, by jedzenie dania instant stało się dużo prostsze! Często zdarza się, że pałeczki plączą nam się w dłoniach i wypadają. Wystarczy zastosować plastikową rurkę, do której włożymy pałeczki, a następnie złożymy ją na pół. Dzięki temu pałeczki nie wypadną i dużo łatwiej uda się nimi chwytać makaron. Szczegóły na poniższym wideo! Jakie jeszcze patenty ułatwią nam życie w kuchni?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Triki, które musisz wypróbować w kuchni. Pałeczki i zupka chińska to nie wszystko!
Oprócz triku z pałeczkami i zupką chińską, warto wypróbować trik z pomidorem. Aby ułatwić sobie krojenie warzywa na drobne kawałki wystarczy naciąć go po przekątnej kilkukrotnie. Następnie przekręcamy warzywo i kroimy wzdłuż linii. Dzięki temu w szybki sposób uzyskamy małe kawałki idealne do sałatki!
Kolejny sposób na ułatwienie sobie życia polega na stworzeniu sztućców do chwytania sałatki. Często męczymy się za pomocą widelca i łyżki, które wpadają do miski pełnej warzyw. Nie tym razem! Wystarczy połączyć ze sobą dwa widelce i… klips do papieru. Przyklejamy do niego sztućce, a następnie chwytamy sałatkę, która bez problemu pojawi się na naszych talerzach. Co jeszcze warto zastosować w kuchni?
Jeśli mamy ochotę na sok z granatu, a nie wiemy, jak go wycisnąć, z pomocą przyjdzie nam wielka strzykawka. Ziarenka owocu wystarczy włożyć do jej wnętrza, a następnie za pomocą końcówki medycznego przyrządu ścisnąć je nad szklanką lub miseczką i gotowe! Szczegóły na powyższym wideo, gdzie zobaczymy sposób na obieranie papryki czy smażenie bekonu.
Czytaj także: Zrób to z jemiołą po świętach. Genialny sposób