Czy wiesz, jak prawidłowo mrozić chleb? Wystarczy jeden błąd i wyschnie na wiór, co pod uwagę bierze niewiele osób.
Okazuje się, że najlepiej mrozić świeży chleb. Oczywiście nie może być on gorący. Chleb najlepiej zapakować w plastikowe woreczki, dzięki czemu się nie wysuszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
A czy wiesz, jak gotować kalafior, żeby nie wyszedł gorzki? Otóż należy pozbyć się liści, a następnie dokonać odpowiedniego podziału i przemyć. Kalafior powinien być gotowany przez osiem minut w posłodzonej wodzie.
Proste sztuczki, które przydadzą się w kuchni
Czy w twojej mące są umieszczone liście laurowe? Jeśli nie, to wielki błąd! Ten trik nigdy nie zawodzi, a kosztuje grosze. Liście laurowe odpychają mole.
Jeżeli natomiast chcesz naturalnie wyczyścić zlewozmywak, to koniecznie użyj octu oraz sody. Wystarczy, że najpierw natrzesz zlew octem, a później posypiesz go sodą. Odczekaj kilka minut i po tym czasie porządnie wyczyść zlew. Użyj do tego miękkiej szmatki lub gąbki.
Warto również poznać patent na mrożenie szczypiorku. Opakowanie po lodach nie jest zbyt dobrym pomysłem. Szczypiorek najlepiej wrzucić do specjalnej torebki do zamrażania. Oczywiście wcześniej powinien zostać on umyty i odpowiednio osuszony.
Jeżeli masz problem z matowieniem szklanek, użyj folii aluminiowej. Właśnie ona potrafi czynić cuda w zmywarce. Nie jest to jednak jedyne świetne zastosowanie takiej folii.
Może ona się przydać również podczas zmywania! Zwiń taką folię w kulkę, a z pewnością szybko dojdziesz do wniosku, że sprawdza się lepiej niż skrobak, a poza tym jest to dużo tańsze rozwiązanie do walki z przypalonymi garnkami.