Grzyby przed zamrożeniem należy przebrać i dokładnie oczyścić za pomocą nożyka z ostrym zakończeniem lub wilgotną szmatką i odłożyć do wyschnięcia. Większe grzyby kroimy na kawałki, mniejsze możemy zamrozić w całości. Warto, aby w pojemniku, w którym mrozimy grzyby, znajdowała się porcja wprost do zjedzenia. Grzybów rozmrożonych nie powinno się ponownie zamrażać.
Jak zamrozić grzyby, by smakowały smacznie i świeżo?
Do mrożenia nadają się przede wszystkim młode i jędrne grzyby, bez uszkodzeń. Przed przystąpieniem do mrożenia należy je oczyścić, jak do suszenia. Do zamrażalnika lub zamrażarki wkłada się grzyby ułożone luźno, np. na piankowych tackach. Potem przesypuje się je do plastikowych pojemników lub torebek z folii i ponownie umieszcza w zamrażarce.
Gdy mrozimy grzyby blanszowane, należy je uprzednio wystudzić.
Obgotowane grzyby utracą część swoich walorów smakowych. Najwięcej mają ich zamrożone grzyby surowe. Jednak te po obróbce termicznej mogą służyć nam przez cały sezon, ich używać maksymalnie do 1,5 roku. Surowe ważne są kilka tygodni.
Polacy uważają się za znawców grzybów, zbierają je chętnie i często. Bo przecież nie ma nic pyszniejszego niż wigilijna zupa z samodzielnie zebranych prawdziwków. Warto zatem zadbać o odpowiednie przygotowanie grzybów na sezon zimowy.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.