Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Marta Kutkowska
Marta Kutkowska | 
aktualizacja 

Jak przechowywać ziemniaki? Wielu z nas popełnia podstawowy błąd

13

Cała Polska kocha ziemniaki. To wciąż ulubiony dodatek do dań. Zwłaszcza w marcu, gdy czekamy na świeże warzywa, często korzystamy z zapasów. Czy jesteś pewna, że prawidłowo przechowujesz te pyszne bulwy?

Jak przechowywać ziemniaki? Wielu z nas popełnia podstawowy błąd
By ziemniaki nie stały się trujące, trzeba je odpowiednio przechowywać (123RF)

Kartofle dają nieskończone możliwości eksperymentów w kuchni. Od puree, przez zapiekanki, po sałatki - nie ma chyba osoby, która ich nie uwielbia. Tymczasem niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że nieprawidłowo składowane ziemniaki mogą być niesmaczne, a nawet trujące. Sprawdź, czy nie popełniasz jednego z podstawowych błędów.

Lodówka nie służy ziemniakom

Lubisz kupić trochę kartofli na zapas i składować je w lodówce? W ten sposób marnujesz ich "smakowy" potencjał. Przechowywane przez dłuższy czas w chłodziarce ziemniaki tracą jędrność, pogarsza się ich smak i konsystencja. Pod wpływem chłodu zawarta w nich skrobia zamienia się w cukier. Jeśli masz mało miejsca w kuchni, po prostu kupuj kartofle na bieżąco.

Piwnica - raj dla bulw

Jeśli masz piwnicę, wykorzystaj ją do przechowywania tych warzyw. Optymalne dla kartofli warunki to niska temperatura i mało światła. Jeśli w twojej komórce nie ma okien, a temperatura nie przekracza 15 stopni, ziemniaki długo zachowają świeżość. Nie pakuj warzyw w foliowe siatki, zamiast tego użyj papieru.

Ważne jest też, żeby nie trzymać kartofli w sąsiedztwie cebuli. Wydziela ona bowiem etylen, czyli gaz, który przyspiesza proces dojrzewania - zarówno warzyw, jak i owoców.

Śmiertelna trucizna w swojskiej pyrze

Pamiętaj, że ziemniak zawiera bardzo groźną truciznę, solaninę. Substancja ta, może wywoływać wymioty, drgawki, gorączkę, a w skrajnych sytuacjach nawet śmierć.

Może przypominasz sobie, jak w podstawówce mówiło się, że zjedzenie surowego ziemniaka zapewni ci kilka dni w łóżku, bez lekcji?

To właśnie solanina jest odpowiedzialna za przykre dolegliwości po zjedzeniu źle przyrządzonego lub przechowywanego ziemniaka.

Jeśli zostawisz kartofle na słońcu i zaczną one wypuszczać pędy, to znaczy, że poziom tej trucizny w warzywie wzrósł. Wówczas lepiej sobie podarować jego zjedzenie.

Zobacz także: Zielona kawa na odchudzanie. Wystarczy jedna filiżanka przed posiłkiem
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić