Właściwości granatów znane były chińskim lekarzom już w starożytności. Uznawano, że owoc łagodzi problemy z trawieniem, działa świetnie na skórę. Niektórzy zwolennicy afrodyzjaków dorzucali swoje trzy grosze twierdząc, że granaty mają właściwości, które zwiększają doznania erotyczne.
Właściwości lecznicze granatów
Jak się okazuje, dzięki dużej zawartości fitohormonów granat łagodzi objawy PMS i menopauzy. Granaty zapobiegają też procesom starzenia, bo spowalniają postęp demencji. Dodatkowo przeciwdziałają problemom z erekcją.
Największym skarbem granatów są łatwo przyswajalne polifenole należące do przeciwutleniaczy. W soku granatów jest ich trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie lub czerwonym winie. To głównie przeciwutleniaczom zawdzięczamy największe zalety granatów.
Jak obrać granat?
Poniżej podajemy dwa sprawdzone sposoby na obranie tego owocu. Uzyskane w ten sposób pestki, można wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych i sałatek. Poza tym znakomicie smakują z owsianką, są również ozdobą do deserów. Warto regularnie też pić sok z granatów.
Chcąc w sposób praktyczny obrać granat, należy przeciąć go na pół ostrym nożem. Połówkę granatu pochylamy nad miską, przekrojoną stroną do środka. Uderzamy w skorupę owocu np. drewnianą łyżką, aż pestki wypadną do miski. Resztę pestek i miąższu można wyłuskać za pomocą łyżki. Jadalne są nasiona wraz z miąższem.
Kolejny sposób polega na odcięciu górnej części owocu, tak aby było widać pestki. Co dalej? Natnij ostrym nożem skórkę wzdłuż owocu w kilku miejscach, po czym rozerwij granat. Tak powstałe części łamiemy na jeszcze mniejsze i dociskając oraz wypychając skórę do środka, wyjmujemy jadalne nasiona.