Rdzę wszyscy znamy jako rudy nalot, który powstaje na metalowych sprzętach. Tak naprawdę jest to zjawisko korozji, czyli efekt utleniania się żelaza oraz jego stopów. Powstaje na skutek styczności z wilgotnym powietrzem lub bezpośredniego kontaktu z wodą. Zardzewiałe przedmioty są "zjadane" – tracą na swojej masie i wytrzymałości. Dlatego rdzy należy pozbyć się jak najszybciej.
Zapomnij o druciaku czy środkach chemicznych
Rdza najczęściej pojawia się na rzeczach, które trzymamy na dworze, w garażach czy piwnicach. Mogą to być elementy mebli ogrodowych, części rowerowe albo samochodowe. Jednak rdzewieją także naczynia kuchenne takie, jak garnki i patelnie. Nie chcąc, by jedzenie miało kontakt z rdzą, trzeba się jej jak najszybciej pozbyć.
Na rynku znajduje się oczywiście wiele środków chemicznych specjalnie do tego przeznaczonych. Jednak nie warto marnować pieniędzy. Takie produkty zawierają zazwyczaj silny kwas, który sprawi, że metal będzie mniej trwały. Zapomnij również o szorowaniu naczyń druciakiem, który może porysować lub zmatowić ich powierzchnię. Znamy prosty, domowy sposób, dzięki któremu łatwo pozbędziesz się z kuchni rudego nieprzyjaciela.
Rdzy pozbędziesz się za pomocą folii aluminiowej
Do wypróbowania tej metody potrzebujesz jednej rzeczy, którą prawdopodobnie masz już w swojej kuchni. Chodzi o folię aluminiową. Jest ona miękka, więc nie uszkodzi twojego ulubionego garnka czy patelni. Urwij pasek lub większy kawałek, z którego uformujesz kulkę. Wybierz rozwiązanie, które ułatwi ci dotarcie we wszystkie zakamarki zardzewiałego przedmiotu.
Następnie przygotuj roztwór z wody i octu w proporcji 1:1. Zanurz w nim przygotowany kawałek folii aluminiowej i pocieraj nią o naczynie. Rdza powinna schodzić bez problemu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.