Ten sposób na przypalone garnki znały już nasze babcie. Według przekazywanych z pokolenia na pokolenie informacji, niezawodny środek, by pozbyć się spalenizny, znajduje się w każdej kuchni. Dzięki tej prostej sztuczce, naczynia będą lśnić jak nowe. Co więcej, sposób ten prawie nic nie kosztuje.
Tak rozwiążesz problem z przypalonym garnkiem w kilka minut
Ta metoda na wyczyszczenie garnków jest wykorzystywana przez gospodynie domowe od wielu lat. Niezawodnym środkiem do walki z nawet silnymi przypaleniami jest bowiem... najzwyczajniejsza sól kuchenna!
Telefonując do mamy czy babci, szybko dowiemy się, że to właśnie ta przyprawa działa wręcz magicznie na przypalony w wyniku gotowania garnek. Jak zatem zawalczyć o czyste wnętrze naczynia?
Wystarczy, że wsypiemy kilka łyżek soli do garnka, a następnie zalejemy to wodą. Tak przygotowane naczynie pozostawiamy na noc. Następnego dnia zagotowujemy powstały przez ostatnie godziny roztwór, a później dokładnie myjemy wnętrze.
Prawdziwa kuchenna bohaterka. Do czego się nam przyda?
Sól to nie tylko niezawodny środek do czyszczenia garnków, lecz także sposób na wiele innych uciążliwych zabrudzeń. Tak samo dobrze poradzi sobie m.in. z osadem na łyżeczkach, który powstał przez herbatę lub kawę. Wystarczy odrobina soli i wody, aby nieestetyczny brud odszedł w niepamięć.
Przyprawa wyczyści równie sprawnie drewniane deski do krojenia. W tym celu przygotowujemy garść soli kuchennej oraz połówkę cytryny. Zabrudzone i odbarwione miejsca polewamy sokiem z cytryny, a następnie posypujemy je solą. Wtedy dokładnie, kulistymi ruchami, rozprowadzamy powstałą substancję na desce. W ten oto sposób znikną resztki przyschniętego jedzenia oraz odbarwienia powstałe przy krojeniu warzyw, owoców czy innych produktów.
Zobacz też: Wsyp w miejsce proszku. Pralka będzie jak nowa
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.