Nawet najbardziej amatorski kucharz ma w swojej szafce chociaż jedną patelnię. W końcu jest niezbędna do zrobienia jajecznicy czy popularnego schabowego.
Jeśli jesteś właśnie przed zakupem nowej patelni, to koniecznie odpowiednio zaimpregnuj ją przed pierwszym użyciem. Dzięki temu naczynie będzie nabierało odpowiedniej temperatury i stanie się mniej podatne na zarysowania.
Jeszcze przed pierwszym myciem nalej na patelnię odrobinę oleju i rozgrzej go. Następnie wylej tłuszcz i nasyp na nią szczyptę soli. Po chwili dokładnie wytrzyj ją ściereczką. Później umyj naczynie tak jak zazwyczaj.
Jeśli nie planujesz zakupu nowej patelni, warto poświęcić czas i dobrze wyczyścić tę, którą używasz. Najbardziej problematyczny do usunięcia jest przypalony tłuszcz na spodzie naczynia.
Warto użyć do tego sody oczyszczonej i wody utlenionej. Wymieszaj te dwa składniki, nałóż na przypalone miejsca i odczekać pół godziny. Później usuń brud szmatką.
Równie skuteczny będzie też ocet, ponieważ kwas w nim zawarty dobrze rozprawia się z tłuszczem. Napełnij zlew octem i zanurz w nim patelnię. Po godzinie łatwo usuniesz zaschnięty tłuszcz.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.