Nie jest tajemnicą, że liście herbaty zawierają glin, który w połączeniu z kwasem z cytryny tworzą cytrynian glinu. Okazuje się, że związek ten może mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Na szczęście istnieje wiele produktów, które bez obaw możemy dodać do naszego ulubionego napoju.
Dodaj do herbaty zamiast cukru i cytryny
Wiele osób świadomie rezygnuje ze słodzenia cukrem swojej herbaty. Trudno jest przyzwyczaić się nam do jej gorzkiego smaku. Właśnie wtedy z chęcią sięgamy po miód, który z powodzeniem nam go zastąpi.
Nie bez powodu nazywa się go także naturalnym antybiotykiem. W końcu nasze babcie od lat leczyły nim różnego rodzaju lekkie przeziębienia, a nawet infekcje gardła. Warto również wiedzieć, że miód wyróżnia także działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wiele osób nie zdaje też sobie sprawy ze tego, że regularne spożywanie miodu może mieć wpływ na obniżenie ciśnienia. W dodatku miód działa także na perystaltykę jelit, wspomagając m.in. proces przemiany materii.
Warto również wiedzieć, że nie należy dodawać go do gorącej herbaty. Zanim to zrobimy, należy trochę przestudzić napój, dzięki czemu miód zachowa znacznie więcej swoich zdrowotnych właściwości.
W sam raz dla fanów owocowego smaku herbaty
Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez herbaty owocowej. Zamiast jednak kupować gotową mieszankę, warto wykonać ją samodzielnie. Przyda nam się do tego pigwa.
Wiele osób wykorzystuje jej sok, który dolewany jest do świeżo zaparzonego napoju, jednak okazuje się, że z powodzeniem można użyć także jej owoców. Wystarczy bowiem pokroić je w plasterki i dodać do herbaty.
Pigwa bogata jest w wiele niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu witamin oraz minerałów. W dodatku dzięki zawartości błonnika pomaga w poprawie procesów trawiennych. Niewiele osób też wie, że owoc ten może mieć zbawienny wpływ na naszą skórę poprzez zwalczanie wolnych rodników.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.