Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Już nigdy nie przypalisz mleka. Wystarczy prosty trik

6

Chyba nie ma osoby, która nigdy nie przypaliła mleka. Ta prosta czynność wymaga uwagi i skupienia, których wielu z nam brakuje o poranku. Okazuje się jednak, że wystarczy jeden trik, by zapobiec kuchennej tragedii.

Już nigdy nie przypalisz mleka. Wystarczy prosty trik
Dzięki prostemu trikowi mleko nie będzie się przypalać (Adobe Stock)

Mleko bardzo łatwo się przypala. Dzieje się tak, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do koagulacji zawartych w nim białek. Przypalone mleko przywiera błyskawicznie do naczynia (zazwyczaj garnuszka czy rondelka). To z kolei powoduje nieprzyjemny zapach, zmianę smaku mleka oraz duże problemy z czyszczeniem naczynia.

Trik, by mleko się nie przypaliło

Jednak istnieją co najmniej dwa skuteczne triki, dzięki którym mleko już nigdy się nie przypali. Są tak proste i niskobudżetowe, że korzystała z nich większość naszych babć. Dla wielu z nich były oczywiste, więc nie przekazały ich dalej swoim dzieciom i wnukom.

Do pierwszego triku wystarczy wykorzystać samą wodę. Aby mleko nie przypaliło się podczas gotowania, wystarczy, że wykorzystamy mniej więcej trzy łyżki wody. Co trzeba zrobić? Najpierw należy przepłukać rondelek, w którym będziemy gotować mleko, a następnie wlać na jego dno 1,5 łyżki wody. Następnie dolewamy mleko i gotujemy jak zwykle. Niektórzy czekają, aż woda zacznie wrzeć i dopiero później wlewają mleko – to jeszcze bezpieczniejsza metoda. O przypaleniu nie może być mowy.

Wystarczy woda lub kilka kropel oleju

Jeżeli obawiamy się, że woda rozcieńczy mleko, możemy użyć oleju. Aby zapobiec przypaleniu się mleka, powinniśmy przetrzeć garnuszek olejem (np. słonecznikowym, rzepakowym lub każdym innym – byle nie masłem, które samo szybko się przypala). Olej można rozprowadzić np. za pomocą wacika, a następnie gotować mleko jak zwykle. Efekt gwarantowany!

Warto pamiętać również, że mleko powinniśmy gotować zawsze na małym ogniu. Dobrze zainwestować także w odpowiednie naczynie. Na rynku są dostępne rondelki z powłoką utrudniającą przywieranie oraz specjalne garnki z podwójnym dnem. Jeśli często gotujemy mleko, doskonale sprawdzi się specjalne naczynie z wygodnym uchwytem oraz lejkowatym brzegiem.

Zobacz także: Pielęgnacja roślin doniczkowych olejkiem neem. Spektakularne efekty
Autor: KPL
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Tragiczny wypadek w Tatrach. Turysta zginął po upadku z wysokości
Mieszkali w namiocie w Łodzi. Kobieta jest w ósmym miesiącu ciąży
Tu matka Madzi z Sosnowca odsiaduje karę więzienia. Takie warunki ma Katarzyna W.
Zaskakujący finał poszukiwań 71-latka. Znaleźli go w lodowatej rzece
Pożar domu w Boruszowicach. Policjanci zdążyli w ostatniej chwili
Bytom. Mężczyzna i pięć nastolatek zatrzymani na ogródkach działkowych
Wjechał w armatkę śnieżną w Krynicy-Zdroju. 13-latek nie żyje
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić