Traktowanie kawy jako używki ma dość długą tradycję. Nic dziwnego, w końcu zawarta w niej cenna kofeina potrafi szybko pobudzić, a także poprawić nasze samopoczucie. Dla niektórych jest ratunkiem przed objawami silnego zmęczenia, dla jeszcze innych sposobem na koncentrację. Kofeina zwiększa metabolizm i tłumi apetyt, więc jest zalecana także osobom będącym na diecie.
Doskonała kawa na odchudzanie
Będąc na diecie, obok wody i innych witaminowych płynów, warto sięgać po kawę. W przypadku chęci zgubienia nadprogramowych kilogramów, zaleca się wypijanie 4 filiżanek kawy dzienne, ale pamiętaj, że nie możesz przekroczyć dawki 400 g kofeiny. Jednak w przypadku problemów z sercem i ciśnieniem lepiej zapomnieć o zbyt dużych dawkach kawy.
Coraz częściej mówi się o cudownych właściwościach kofeiny, która chroni przed kilkoma chorobami. Pojawiają się doniesienia o tym, że jej spożycie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz niektórych nowotworów. Jeżeli lubisz kawę, a zależy ci na dodatkowych właściwościach, zwróć szczególną uwagę na specjalną mieszankę, która dodana do porannej kawy pobudzi metabolizm.
Co w takim razie dodać do kawy? Przede wszystkim cynamon, olej kokosowy i miód. Miód składa się w 17% z wody, a pozostałą część stanowi fruktoza i glukoza, czyli łatwo przyswajalne elementy, które nie powodują jednak skoków cukru we krwi. Podobne właściwości ma cynamon, natomiast olej kokosowy uważany jest za jeden z lepszych tłuszczów.
Jak przygotować taką kawę? Proces nie jest skomplikowany. Dokładnie wymieszaj ze sobą 1 łyżkę cynamonu z ¾ szklanki oleju kokosowego oraz połową szklanki miodu. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, schowaj mieszankę do lodówki. Do porannej kawy po prostu dodaj 1 albo 2 łyżeczki kompozycji smakowej i już!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.