Ciepły, korzenny aromat cynamonu kojarzy nam się ze świątecznymi wypiekami. Każdy, kto interesuje się zdrowym odżywianiem wie, że warto go jednak dodawać do potraw nie tylko "od święta".
Pachnące lekarstwo
Cynamon może służyć jako lek na zgagę, wrzody, brak łaknienia, biegunki oraz wzdęcia. Dzięki zawartości aldehydu cynamonowego i eugenolu stosuje się go między innymi jako środek antybakteryjny. Stosowany zewnętrznie, w postaci ekstraktu, zmniejsza intensywność nerwobólów. Działa też znieczulająco jako dodatek do tzw. maści tygrysiej.
Przepis na piękne rośliny
Zmielony cynamon warto nasypać do doniczek. W ten sposób chroni się rośliny przed różnorodnymi szkodnikami. W szczególności zaleca się traktować cynamonem gatunki podatne na szkodniki, m.in. fuksje czy cytrusy.
W wierzchniej warstwie ziemi doniczkowej często pojawia się biała pleśń. Nie jest ona z reguły niebezpieczna dla naszej "dżungli", ale może wyglądać nieestetycznie. Świetnym sposobem by się jej pozbyć, jest właśnie posypywanie powierzchni ziemi w doniczce cynamonem. Korzystne może być wymieszanie cynamonu z wierzchnią warstwą gleby.
Cynamon można też wykorzystać, gdy musieliśmy przyciąć roślinę, lub złamaliśmy jej gałązkę. Wówczas "ranę" warto posypać sproszkowanym cynamonem. Przyspieszy to gojenie i zapobiegnie wnikaniu chorobotwórczych grzybów do tkanek rośliny.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.