Sezon na borówki amerykańskie trwa w najlepsze. To smaczne owoce, które mają wiele korzyści zdrowotnych. Są bogate w błonnik i antyoksydanty, które pomagają oczyszczać organizm z toksyn, a ich regularne spożywanie może wspierać pamięć i zdrowie mózgu.
Jak ustalili naukowcy z University of Reading i Peninsula Medical School obecne w borówkach flawonoidy mogą odwracać występujące wraz z wiekiem naturalne uszkodzenia pamięci. Mogą także zapobiegać rozwojowi nadciśnienia tętniczego. Warto jednak mieć świadomość, że nie każdy powinien je jeść, a niektórzy ludzie powinni zrezygnować z jedzenia borówek.
Te osoby nie powinny jeść borówek
Pierwszą grupą, która nie powinna jeść borówek amerykańskich, są oczywiście osoby na nie uczulone oraz zmagające się z nietolerancją fruktozy. Nadmierne spożycie tych owoców może w ich przypadku doprowadzić do problemów trawiennych, w tym m.in. do bólu brzucha, wzdęć lub biegunki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ze względu na zawarte w borówkach amerykańskich salicylany, działające jak naturalne środki przeciwbólowe i przeciwzapalne, owoców tych powinny unikać osoby wykazujące nadwrażliwość na leki z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych, czyli np. na aspirynę.
Masz wysoki potas? Uważaj na borówki
Z racji tego, że borówki amerykańskie zawierają dużo potasu, ograniczać ich spożycie powinny osoby o podwyższonym poziome tego pierwiastka w organizmie. Zbyt wysoki poziom potasu może wpływać m.in. na zaburzenia rytmu serca. Z tego samego powodu, jeśli ktoś cierpi na przewlekłe choroby nerek, także powinien zrezygnować z borówek na rzecz innych owoców. Unikać jednak powinny też m.in. bananów czy kiwi.
Czytaj również. Oprysk z dwóch składników. Szara pleśń nie ma szans
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.