Wylewanie oleju prosto z butelki często kończy się nadmiarem tłuszczu na patelni lub talerzu. Powodem może być niewinnie wyglądająca zawleczka, którą od razu wyrzucamy. Prosty trik pozwala zapobiec tej "olejowej" katastrofie. Jak się okazuje, można jej bardzo łatwo uniknąć. Oto, jak użyć ukrytej funkcji zatyczki od oleju.
To ukryta funkcja zatyczki od oleju. Pod żadnym pozorem jej nie wyrzucaj!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zatyczka do oleju ma ukrytą funkcję, która pomaga precyzyjnie dozować tłuszcz podczas gotowania. Jak z niej skorzystać? Aby w pełni użyć zamknięcia z fabrycznej butelki, trzeba otworzyć butelkę i oderwać szczelną zawleczkę.
Nie wyrzucaj jej jednak tylko... odwróć do góry nogami! Tak obrócony kawałek plastiku wkładamy z powrotem w otwór butelki. W ten sposób zyskujemy łatwy w użytkowaniu dozownik.
Czytaj także: Najgorszy olej. Wyniszcza jelita, trzustkę, wątrobę
Dzięki tak przygotowanej butelce, na patelnię trafi zdecydowanie mniej oleju. Odmierzanie odpowiedniej ilości staje się znacznie prostsze. Pozwoli to także na ograniczanie wydatków na zakup oleju. Warto pamiętać, że olej roślinny w odpowiednich ilościach jest zdrowy i korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Zawiera bowiem kwasy omega-3 i omega-6 oraz rozpuszcza witaminy A, D, E i K, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Olej w odpowiednich ilościach może także pomóc w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów. Warto zwrócić uwagę na oleje takie jak kokosowy, lniany, z awokado czy oliwa z oliwek. Uwaga. Nie wszystkie nadają się do smażenia.
Jednym z najzdrowszych olejów jest rzepakowy. Zawiera on w sobie sporo związków które pozwalają m.in. na poprawę krzepnięcia krwi. Obecność przeciwutleniaczy i polifenoli pozwala na także na opóźnienie procesów starzenia i zmniejszenie ryzyka niektórych chorób serca.