Ma ukrytą funkcję. Nie wyrzucaj jej - to spory błąd

25

Olej jest stałym elementem naszej kuchni, używanym do smażenia, marynowania i doprawiania sałatek. Ale czy wiedziałeś, że możemy ponownie wykorzystać zatyczkę od oleju? Okazuje się, że ma ona ukrytą funkcję.

Ma ukrytą funkcję. Nie wyrzucaj jej - to spory błąd
Zatyczka od oleju na ukrytą funkcję. Lepiej jej nie wyrzucać (mat. własne)

Wylewanie oleju prosto z butelki często kończy się nadmiarem tłuszczu na patelni lub talerzu. Powodem może być niewinnie wyglądająca zawleczka, którą od razu wyrzucamy. Prosty trik pozwala zapobiec tej "olejowej" katastrofie. Jak się okazuje, można jej bardzo łatwo uniknąć. Oto, jak użyć ukrytej funkcji zatyczki od oleju.

To ukryta funkcja zatyczki od oleju. Pod żadnym pozorem jej nie wyrzucaj!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ukryta funkcja zatyczki od oleju. Lepiej jej nie wyrzucaj

Zatyczka do oleju ma ukrytą funkcję, która pomaga precyzyjnie dozować tłuszcz podczas gotowania. Jak z niej skorzystać? Aby w pełni użyć zamknięcia z fabrycznej butelki, trzeba otworzyć butelkę i oderwać szczelną zawleczkę.

Nie wyrzucaj jej jednak tylko... odwróć do góry nogami! Tak obrócony kawałek plastiku wkładamy z powrotem w otwór butelki. W ten sposób zyskujemy łatwy w użytkowaniu dozownik.

Dzięki tak przygotowanej butelce, na patelnię trafi zdecydowanie mniej oleju. Odmierzanie odpowiedniej ilości staje się znacznie prostsze. Pozwoli to także na ograniczanie wydatków na zakup oleju. Warto pamiętać, że olej roślinny w odpowiednich ilościach jest zdrowy i korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Zawiera bowiem kwasy omega-3 i omega-6 oraz rozpuszcza witaminy A, D, E i K, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Olej w odpowiednich ilościach może także pomóc w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów. Warto zwrócić uwagę na oleje takie jak kokosowy, lniany, z awokado czy oliwa z oliwek. Uwaga. Nie wszystkie nadają się do smażenia.

Jednym z najzdrowszych olejów jest rzepakowy. Zawiera on w sobie sporo związków które pozwalają m.in. na poprawę krzepnięcia krwi. Obecność przeciwutleniaczy i polifenoli pozwala na także na opóźnienie procesów starzenia i zmniejszenie ryzyka niektórych chorób serca.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić