Kanapki na śniadanie i kolację raczej się nie znudzą. Wszystko dlatego, że do wyboru mamy wiele rodzajów pieczywa, a także całą masę składników, które mogą się na nim znaleźć. W wersji na słono czy na słodko? A może na ciepło? Opcji jest wiele. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Jednak warto wiedzieć, że niektóre kombinacje składników mogą niezbyt dobrze wpływać na nasz organizm i powinno się ich raczej unikać.
Pomidor z ogórkiem
Pierwsze połączenie może być dla wielu dość zaskakujące. To pomidor i ogórek, które bardzo często lądują razem na kanapce. Nie jest to jednak dobry wybór. Wszystko dlatego, że świeże ogórki zawierają askorbinazę, czyli enzym, który niestety niszczy witaminę C obecną w pomidorach.
Warto natomiast wiedzieć, że taka reakcja nie będzie zachodzić przy ogórkach kiszonych oraz konserwowych. Te spokojnie mogą wylądować na kanapce w towarzystwie pomidora.
Biały ser z pomidorem
Kolejnym niekorzystnym dla zdrowia połączeniem jest pomidor i biały ser. Bowiem w pomidorze zawarte są kwasy, które reagują z wapniem obecnym w białym serze. To może powodować wytworzenie w organizmie nierozkładających się mikrokryształków. Jednak nie trzeba się o to martwić, gdy wybierzemy na kanapkę już ser żółty, topiony czy pleśniowy.
Pieczywo z dżemem
Ostatnie kanapkowe połączenie, którego powinno się raczej unikać, również może być zaskakujące. Chodzi o pieczywo i wszelkiego rodzaju dżemy, konfitury czy marmolady.
Dlaczego jest to kombinacja szkodliwa dla zdrowia? Spieszymy z wyjaśnieniem. Wszystko dlatego, że oba te produkty zawierają proste węglowodany, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Nie jest to zdrowe ani z pewnością dietetyczne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl