Warto dbać o sprzęty kuchenne, szczególnie te, które służą nam bardzo często. Tak jest w przypadku patelni. Przyrządzamy na niej naleśniki na śniadanie, smażymy, dusimy mięsa i inne specjały. Często zaraz po przełożeniu dania na talerze przekładamy gorącą patelnię do zlewu i zalewamy ją wodą. To duży błąd! Robiąc tak, patelnia szybko będzie nadawała się do wyrzucenia.
Nigdy nie rób tego ze swoją patelnią!
Nawyk, dzięki któremu chcemy ułatwić późniejsze mycie patelni, tak naprawdę przyczynia się do jej uszkodzenia. Nagła zmiana temperatury, która ma miejsce po zalaniu rozgrzanej patelni zimną bieżącą wodą, powoduje szok termiczny. Gwałtowne schłodzenie naczynia może doprowadzić do pęknięć na jego powierzchni lub odkształceń dna patelni.
Będzie się to wiązało z nierównomiernym rozprowadzaniem ciepła, a w efekcie twoje jedzenie będzie nierówno ogrzewane. Gotowanie może się wówczas wydłużać. Ta zasada dotyczy jednakowo żeliwnych, ze stali nierdzewnej, a także patelń pokrytych teflonem.
Jak zatem powinno się czyścić patelnię po gotowaniu? Przede wszystkim należy pozwolić jej wystygnąć. Odczekaj kilkanaście minut, aż naczynie osiągnie temperaturę pokojową. Po tym czasie możesz zalać wnętrze wodą z płynem. Resztki jedzenia wcale nie będą trudniejsze do usunięcia. A ty będziesz dłużej cieszyć się przyrządzaniem potraw na swojej niezawodnej patelni. Pamiętaj, by myć patelnię delikatną gąbką, która nie uszkodzi jej powłoki!